nieuws

Rotterdamse officier eist vijf jaar in fraude-affaire

bouwbreed Premium

De Rotterdamse bouwfraude-zaak, de zogenaamde Boroti-affaire, nadert zijn ontknoping. Gisteren hoorde de laatste hoofdverdachte, H.W.P., vijf jaar tegen zich eisen.

De zaak voor de meervoudige strafkamer in Rotterdam tegen P. was de derde in een reeks van zittingen. Eerder dit jaar waren in deze zaak zes andere verdachten voorgeleid en inmiddels al berecht. Drie van deze verdachten zijn inmiddels in hoger beroep gegaan. Zij waren merendeel ondergeschikte van P.

Volgens de officier van justitie, mr. J.A.M. Stuyt, was P. de spil in een organisatie die tot doel had G-gelden weg te sluizen, valsheid in geschriften te plegen, het ontduiken van belastingen “en daar gaf hij feitelijk leiding aan”. “De maatschappij is voor minimaal f. 3,5 miljoen gedupeerd.”

Het Bouwbedrijf Rotterdam Tilburg (Boroti) heeft in Rotterdam en omstreken diensten aangeboden aan hoofdaannemers. Boroti zelf had weer contacten met een aantal andere (onder)aannemers die bijvoorbeeld afbouwwerkzaamheden verrichtten.

De advocaat van de hoofdverdachte vond de onvoorwaardelijke eis van vijf jaar lachwekkend. In zijn voordracht sprak hij van “paraplu-dagvaarding” en “slag in de lucht”. Op voorhand stelde hij al dat hij namens zijn client in hoger beroep zal gaan bij het Hof in Den Haag. “Het is zaak om dan een externe deskundige te nemen die als onafhankelijke deze zaak gaat doornemen.”

Inmiddels is bekend dat tijdens het hoger beroep ook de zaken gaan dienen van bouwfraudezaken in Leiden. In beide zaken komen namelijk dezelfde bedrijven voor.

Reageer op dit artikel