nieuws

Huursubsidietabellen pakken slecht uit voor veel huishoudens

bouwbreed Premium

Tienduizenden huursubsidie-ontvangers krijgen volgens de Nederlandse Woonbond dit jaar onverwacht te maken met enorme huurstijgingen, die ke oplopen tot ruim 30%. Dat blijkt uit berekeningen die de Woonbond heeft uitgevoerd met de nieuwe huursubsidietabellen.

De grootste kortingen op de huursubsidie doen zich voor bij alleenstaanden tussen de 23 en 65 jaar. In de groep worden alleenstaanden met een belastbaar inkomen van f. 31000 en een huur van f. 700 het zwaarst getroffen. Zij moeten 32,1% meer huur betalen. Volgens de Woonbond worden daarnaast ook meerpersoonshuishoudens getroffen. Zij ke te maken krijgen met huurstijgingen van meer dan 20%.

“Het slagveld overziend” komt de Woonbond tot de conclusie dat de Individuele Huursubsidie nu niet meer het kerninstrument van de volkshuisvesting mag heten. “Alleenstaanden zijn nu al rond de 40% van hun netto-inkomen kwijt aan huur. De grenzen van de betaalbaarheid zijn daarmee ruimschoots overschreden.”

Het ministerie van VROM kon voor het sluiten van deze krant niet reageren.

Reageer op dit artikel