nieuws

Geen vakbekwaamheidseis

bouwbreed

voor Vastgoed-adviseur

“Het beleid van de rijksoverheid is zorgwekkend. Voor vastgoedadviseurs en makelaars worden in de nieuwe, versoberde vestigingswet geen vakbekwaamheidseisen meer gesteld. Daardoor kan de kwaliteit van de dienstverlening wel eens in gevaar komen.”

Dat zei voorzitter S.A. Wind van de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed op het jaarlijkse congres van de VBO in Ede.

Positief noemde hij het overheidsbeleid om onderling afgesproken vaste tarieven voor makelaars te verbieden. ‘Als het nieuwe kabinet straks ook zal besluiten om de ‘boete’ af te schaffen, die er staat op het kopen van een huis (bedoeld is de 6%-overdrachtsbelasting), dan kan het eigen woningbezit in ons land aanzienlijk gaan toenemen”, aldus de VBO-voorman.

De VBO is ook voorstander van een onafhankelijke geschillencommissie voor de vastgoedbranche. “Zo’n tuchtcollege werkt drempelverlagend voor de consument”, aldus Wind.

“Tot nu toe blokkeert de Nederlandse Vereniging van Makelaars de totstandkoming van zo’n commissie voor de hele branche. Toch moet die er komen. Daarom is goed overleg nodig tussen belanghebbende partijen, het ministerie van EZ en consumentenorganisaties.”

De vastgoed-adviseurs maken zich zorgen over de toekomstige positie van woningcorporaties, die vanaf volgend jaar financieel onafhankelijk van het rijk als zelfstandige ondernemingen gaan werken. Sommige gaan aan risicodragende poontwikkeling van bedrijfspanden en koopwoningen doen.

Gelukkig, aldus Wind, zijn enkele al zo verstandig om de hulp van een vastgoed-adviseur in te roepen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels