nieuws

Europese commissie stelt lambda’s isolatie vast

bouwbreed Premium

De Europese normalisatiecommissie heeft nieuwe lambdawaarden voor isolatiematerialen vastgesteld. Ze zijn ontleend aan praktische rekenwaarden, gebaseerd op beproeving van tienduizenden monsters van diverse gecertificeerde isolatiematerialen.

Het onderzoek daarnaar is verricht door het Forschungsinstitut fur Wermteschutz (FIW) te Munchen in Duitsland. In de waarden zijn de normale bouwplaatsomstandigheden zoals vochtgehalte, dikte van materialen in de praktijk en dergelijke verwerkt. De Werkgroep 2 van de Commission Europeenne de Normalisation CEN TC 89 te Brussel heeft de nieuwe lijst met lambdawaarden uitgebracht.

De resultaten van het onderzoek geven aan dat de lambdawaarde van steenwol varieert van 0,045 tot en met 0,041 W/mK, afhankelijk van de dichtheid of persing van het materiaal, oplopend van 15 tot en met 200 kg/m3.

Glaswol

Van glaswol varieren de lambdawaarden van 0,046 tot en met 0,034 W/mK bij dichtheden van 10 tot en met 120 kg/m3. Van PUR (polyurethaanschuim is de lambdawaarde 0,024 bij dichtheden van 28-55 kg/m3. De lambdawaarde van EPS (geexpandeerd polystyreenschuim is vastgesteld op 0,040 W/mK bij een dichtheid van 15kg/m3 en van 0,034 W/mK bij een dichtheid van 35 kg/m3.

Het Nederlandse Bouwbesluit verwijst naar de norm NEN 1068 thermische isolatie van bouwdelen zoals dakelementen, wanden en vloeren. Alle isolatiematerialen hebben in die tijd bij het in werking treden van het Bouwbesluit een toeslag van 5 procent op de zogenaamde declared value’ gekregen.

Warmtecoefficienten van isolatiematerialen zoals zijn vastgesteld door CEN/TC 89 WG 2 N 251 E.

Reageer op dit artikel