nieuws

Belgische bouwers in zee met verdachte koppelbazen

bouwbreed

De justitie in Brussel verdenkt vijf grote Belgische bouwbedrijven ervan dat zij via nepbedrijven van de Belgisch-Siciliaanse bouwmaffia honderden zwartwerkers aan het werk hebben gezet. Op die manier werd de sociale wetgeving ontdoken en het betalen van belasting (btw) ontweken. Het gaat om de bouwbedrijven Van Rymenant, CFE, Roger De Cock, Ibens en Gillion en Fils.

De vijf bouwbedrijven hebben volgens openbare aanklager

Jean-Francois Gobille in Brussel rijkelijk gebruik gemaakt van de diensten van koppelbazen en vooral van de Siciliaan Carmelo Bongiorno uit het Waalse La Louviere, die bekend staat als een maffioso.

Bongiorno moet binnenkort in Belgie voor de rechter verschijnen wegens moord op de Waalse journalist Stephan Steinier, die enkele jaren geleden plotseling spoorloos van de aardbodem verdween. Steinier werd uit de weg geruimd omdat hij bezig was met een reportage voor een Belgische krant over de praktijken van de koppelbazen in verschillende Waalse steden.

Spookbouwbedrijfjes

De rechtbank moet uitmaken of Bongiorno de aanstichter is geweest tot deze moord waarvoor momenteel de Turk Necdet Demirkaya in Italie een langdurige gevangenisstraf uitzit.

Demirkaya was directeur van een van de spookbouwbedrijfjes van Bongiorno, die zelf momenteel naar Sicilie is uitgeweken om een veroordeling in Belgie te ontlopen. De Brussels openbare aanklager Godbille heeft intussen de topbazen van de vijf verdachte bedrijven verhoord. Alle vijf ontkennen ze de aanklacht.

Een van de bedrijven (Ibens) geeft echter wel toe zaken te hebben gedaan met het bouwbedrijf van Bongiorno (Pages Construction) en wijst erop dat het bedrijf van de Italiaan een wettelijk geregistreerd aannemersbedrijf was en dat men niet kon vermoeden dat Bongiorno zich schuldig maakte aan koppelbaaspraktijken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels