nieuws

Beleggingen winkelsector worden minder interessant

bouwbreed Premium

Progress, het pensioenfonds van Unilever in Nederland, behaalde in 1993 een beleggingsresultaat van in totaal 26,2 procent tegen 10,6 procent het jaar ervoor. Volgens het jaarverslag 1993 kwam de marktwaarde van het totaal belegd vermogen op f. 5,570 miljard (f. 4,565 miljard).

Het resultaat op de beleggingen in vastgoed bedroeg 10,6 procent (1992: 9,3 procent). Het rendement op de Nederlandse OG-beleggingen liep met 3,1 procent terug tot 16 procent. De boekwinst op verkopen bedroeg f. 16 miljoen, terwijl er voor f. 9 miljoen werd geinvesteerd. De leegstand, het betrof vooral kantoren, was met 1,6 procent laag te noemen.

Opvallend is dat Progress meldt dat de winkelsector kleine scheurtjes gaat vertonen. Andere beleggers hebben vorig jaar massaal geld gestoken in winkels. Grote bedrijven zoals MBO en PGGM hebben zelf aparte winkelfondsen. Volgens het Unilever-pensioenfonds werkt de huidige economie stagnerend op de winkelontwikkelingen en anderzijds “komen marges onder toenemende druk te staan door het feit dat er op bepaalde binnenstedelijke locaties eenvoudigweg te veel winkels uit een zelfde branche aanwezig zijn”.

De huurwoningenmarkt is nog steeds interessant. In de categorie duurdere huurwoningen dreigt hier en daar wat stagnatie in de huurprijs. “Een oorzaak hiervan is de concurrentie vanuit de koopwoningenmarkt, die door de huidige lage rente is versterkt.”

Reageer op dit artikel