nieuws

Advocaten van HBG zijn zeer actief in Engeland

bouwbreed

De Hollandsche Beton Groep (HBG) is in Engeland in aanvaring gekomen met een voormalige accountant. Daarnaast eist het bedrijf in een andere zaak een forse schadevergoeding van een voormalige opdrachtgever.

De advocaten van utiliteitsdochter Kyle Stewart Ltd. zijn de te weken zeer actief. Volgens het Engelse bouwblad Construction News is de verlieslatende onderneming bezig om van twee partijen in totaal f 7 miljoen los te krijgen.

Men beschuldigt in een uiterst gecompliceerde zaak de accountant Pannell Kerr Forster van nalatigheid bij de afwikkeling van een transactie. Als gevolg van de fout moest Stewart over het belastingjaar 1989 te veel vennootschapsbelasting betalen. In deze zaak eist de onderneming f 1,32 miljoen van de accountant. Het bedrag wordt nog eens met f 700000 verhoogd vanwege het verlies op de verkoop van Airlinks Industrial Estate, onderdeel van het vroegere Kyle Stewart Holdings.

HBG kocht Stewart op 2 augustus 1989 van de voormalige eigenaren R.M.I. Stewart, S. Morris en M.A.G. Fenston. Over dat jaar maakte de onderneming een netto winst van circa f 15,6 miljoen.

Verliezen

In de andere affaire eist de Engelse utiliteitsbouwer van HBG irecteur 5 miljoen van British Linen Bank. Het betreft hier een totaal mislukte ontwikkeling van Northampton Business Park (NBP). Kyle Stewart wil op deze wijze miljoenen aan onbetaalde werkzaamheden binnenhalen.

NBP was een ontwikkeling van UK Land en werd geleid door een bankensyndicaat dat onder leiding stond van British Linen Bank.

Zowel woordvoerder Pronk van HBG als Thompson van Kyle Stewart wensen geen toelichting te geven op de affaires. Duidelijk is wel dat Kyle Stewart de eventueel verworven middelen goed kan gebruiken. Als gevolg van een moordende concurrentie op de thuismarkt leed de onderneming over 1992 een verlies van f 3,1 miljoen en liep de omzet terug.

Tijdens de vergadering van aandeelhouders in mei verklaarde de voorzitter van de raad van bestuur van HBG, N. de Ronde Bresser, dat ook voor dit jaar de situatie er weinig rooskleurig uitziet.

De omzet zal weliswaar toenemen, maar het resultaat is niet bevredigend te noemen.

Reageer op dit artikel