nieuws

We dringen ons niet op, dat voelt beter’

bouwbreed Premium

Een sterk gedecentraliseerde organisatie en opereren in zoveel mogelijk disciplines van de bouw. Dat is volgens directeur H.P. Avoocaat de kracht van de BAM Groep. Het bedrijf bestaat morgen 125 jaar en heeft met de name de laatste tien jaar een explosieve’ groei doorgemaakt. Een portret van een bedrijf dat zich graag op de achtergrond houdt, ”maar zich profileert als het nodig is”.

Op het hoofdkantoor van de BAM Groep in Bunnik legt Avoocaat uit dat het bedrijf al sinds lang de policy volgt om zich uitsluitend op die plaatsen en tijden te profileren waar dat nodig is.

”Wij besteden geen gigantische budgetten aan public relations of reclamecampagnes. Wij komen aan onze opdrachten door contacten in de regio te onderhouden. De werkmaatschappijen zitten over het hele land verspreid (in totaal 38 vestigingen) en zitten zodoende dicht bij de klant. Wij hanteren het standpunt dat we alleen diegenen actief benaderen waarvan wij vinden dat ze ons moeten kennen.

Billboards

Het komt wellicht een beetje schuw over, maar zo is het ook weer niet. Uiteraard staan we open voor iedereen die in ons geonteresseerd is. We dringen ons alleen niet op. Daar voelen we ons beter bij.

Ook het 125-jarig jubileum wordt, naar buiten toe althans, bescheiden gevierd. Vandaag zal er een korte ceremonie in Bunnik plaats vinden, waarbij de burgemeester van deze gemeente en president-directeur Van Vonno van de BAM Groep speeches zullen houden ter omlijsting van de presentatie van het jubileumboek dat voor de gelegenheid werd geschreven. Voorts wordt een aantal billboards onthuld rond het gebouw met de tekst: 125 jaar BAM-Groep; verantwoord bouwen aan de toekomst’.

Blijdorp

De bescheiden opstelling van het bedrijf wordt overigens niet weerspiegeld in het werk dat het oplevert.

Zowel in het verre als het jonge verleden heeft de BAM Groep opvallende en prestigieuze werken uitgevoerd. Voorbeelden uit het verleden zijn Diergaarde Blijdorp, het City Theater in Amsterdam en de verbouwing van Paleis Soestdijk tot verblijf van prinses Juliana en prins Bernard. Meer recentelijk werden de Delftse Poort in Rotterdam en de Heuvelgalerie in Eindhoven opgeleverd. Momenteel werkt de aannemer, samen met Ballast Nedam, aan het nieuwe stadion in Amsterdam.

Zo breed mogelijk

Het oorspronkelijk alleen in de b&u opererende bedrijf heeft zich met de recente overname van Hulsink een gezicht in de gww’ verschaft. Avoocaat: ”Het is belangrijk om als een van de grootste bouwbedrijven in Nederland zo breed mogelijk in de bouw aanwezig te zijn. Vanuit de nieuwe sector infrastructuur en milieu’, willen we onze positie in de gww verder uitbouwen. Eerder deden we dit met de installatietechniek, waardoor we nu vrijwel alle disciplines binnen de bouwkolom in huis hebben.”

Met de deelname in de boortunnelcombinatie Saturn’ hoopt het bedrijf ook in dit actuele deelgebied van de bouw aan het werk te ke.

Het werken op meerdere sporen tegelijk heeft volgens Avoocaat als voordeel dat er altijd wel een paar sporen zijn waarin het goed gaat, die daardoor de klappen ke opvangen van de sectoren waar het wat minder gaat. ”In de 35 jaar dat ik bij de BAM werk heb ik geleerd dat er vrijwel niet te voorspellen is welke sectoren er blijven bestaan of de wind mee of tegen krijgen. Het enige waarin ik geloof is dat we nooit uitgebouwd zullen raken. Een voorbeeld van de onvoorspelbaarheid van de bouwmarkt is prefab. Dit werd aangekondigd als de vinding die het bouwproces geheel op z’n kop zou zetten. Je moet nu echter constateren dat het toch niet echt op een revolutie is uitgelopen.”

Sociaal beleid

Het vakmanschap is volgens de BAM-directeur daarentegen wel aan verandering onderhevig. Avoocaat: ”Het vakmanschap op de bouwplaats is veel groter dan vroeger. Dat heeft een positieve weerslag op het imago van de bouw. We zijn met z’n allen in staat gebleken een goede vakopleiding op te zetten waardoor de bouwvakker zich bewuster van zijn vak is.”

Hij voegt eraan toe dat het bedrijf veel werk maakt van het sociaal beleid. ”Juist in deze tijd waarin het moeilijk is een baan te krijgen zijn we actief bezig met de opleiding van jongeren. Een groot bedrijf moet zich bewust zijn van z’n maatschappelijk functie.”

BAM Groep-directeur H.P. Avoocaat: ”…werken op meer sporen tegelijk…”

’t Sticht-Utrecht

125 jaar BAM Groep

Op 12 mei 1869 begint Adam van der Wal in Groot-Ammers een timmerwinkel. Het bedrijfje is gespecialiseerd in het herstellen van molens en het maken van doodskisten. Omdat er weinig werk is in Groot-Ammers neemt zijn zoon Jan werk buiten het dorp aan. Het gezin verhuist steeds mee, tot ze uiteindelijk in Den Haag terecht komen. Daar neemt Jan het bedrijf (rond 1900) over.

In 1926 komt zijn inmiddels als civiel-ingenieur afgestudeerde zoon in het bedrijf, en deze zet de firma om in een naamloze vennootschap: de NV Bataafsche Aanneming Maatschappij. De naam Bataafsche is ontleend aan de Bataafsche Petroleum Maatschappij, waarvoor Van der Wal al veel werk heeft verricht.

In 1959 gaat het bedrijf naar de beurs en houdt zich dan al bezig met alle bouwactiviteiten, behalve de gww.

In de jaren zeventig en tachtig vindt een verdere uitbouw plaats van de poontwikkeling en W+E-techniek, terwijl meer recentelijk in het buitenland (Belgie, Frankrijk en Duitsland) een verdere uitbouw van de activiteiten wordt gerealiseerd.

Reageer op dit artikel