nieuws

Snuffelpaal’ maakt opsporen bodemverontreiniging effectiever

bouwbreed

Een in de Verenigde Staten ontwikkelde snuffelpaal’ moet bodemverontreiniging bij onder meer tankstations in ons land sneller en doeltreffender registreren. Het apparaat biedt een relatief goedkope manier om vervuiling van de grond rond een bedrijf direct vast te stellen.

Dat meent ingenieur Van Dijk uit Vianen. Hij wil de paal in Nederland introduceren. De snuffelpaal, een geperforeerde buis met geavanceerde apparatuur, kan vooralsnog alleen verontreiniging met benzine of olie registreren. ”De palen staan voortdurend in de grond en geven een signaal af wanneer de grond of het grondwater wordt vervuild. Nu is het nog zo dat maar een maal per jaar een bodemonderzoek plaatsheeft bij een tankstation. Wanneer de grond dan al is besmet, is het al te laat en lopen de saneringskosten hoog op”, aldus Van Dijk.

De ingenieur ziet ook mogelijkheden voor de snuffelpaal bij woonwijken in de buurt van een industrieterrein. Van Dijk is in overleg met de Amerikaanse producent om de detectiepaal ook voor andere soorten bodemverontreiniging geschikt te maken.

Reageer op dit artikel