nieuws

Oppositie Simpelveld eist hoofd wethouder

bouwbreed

De zes man sterke oppositie CDA en Burgerbelangen in de gemeenteraad van Simpelveld wil dat wethouder Ber Frijns aftreedt. Frijns hoort bi de Limburgse bestuurders die met aannemer Van de Biggelaar diverse reizen heeft gemaakt.

Frijns heeft zich voor de raad moeten verantwoorden omtrent deze reizen. De wethouder gaf toe dat hij van vanaf 1988, als lid van het dagelijks bestuur van het Streekgewest Oostelijk Zuid-Limburg diverse excursies heeft gemaakt naar het buitenland. Hij verbleef onder andere drie dagen met een clubje van zes personen in Malaga om een demonstratie van Caterpillar-machines bij te wonen. “Die reis was niet georganiseerd door het Streekgewest of gefinancierd. Ik heb de ambtenaren verboden aan deze reis deel te nemen”, zegt secretaris J. Geukers van het Streekgewest.

Tegenover de raad van Simpelveld verklaarde Frijns niets laakbaars te hebben gedaan. De fractievoorzitter van Burgerbelangen is het daar niet mee eens. Hij zei in de raadsvergadering dat Frijns zijn consequenties moet trekken en aftreden. Het CDA noemde het gedrag van Frijns laakbaar. De naam van Frijns dook recent op in het strafrechtelijk-onderzoek dat Justitie instelt tegen oud-burgemeester Hoogland van Brunssum en oud-wethouder Heinrichs van Landgraaf. In dit verband wordt ook de naam van ‘reiziger’ Frans van de Laarakker, voorzitter van het Waterschap Roer en Overmaas, genoemd.

Het algemeen bestuur van het Waterschap dat recentelijk vergaderde is van mening dat Van de Laarakker, door met Van Biggelaar op te reis te gaan, zijn boekje niet te buiten is gegaan. Ook vice-voorzitter Johan Vriesema van het schap is die mening toegedaan.

“De aannemer heeft Van de Laarakker niet meegenomen omdat hij zulke mooie bruine of blauwe ogen heeft, maar omdat hij voor hen wat betekent. Van de Biggelaar heeft na de trip voor f. 1,2 miljoen werk gemaakt. Maar dat is niet door Van de Laarakker geregeld. Wij hebben ons als bestuur van het Waterschap zodanig ingedekt dat, bij het uitgeven van werken, van bevoordeling geen sprake kan zijn geweest”, zegt Vriesema.

Reageer op dit artikel