nieuws

Movax trilblok ook in lichtere uitvoering

bouwbreed

Het bijzondere Movax trilblok type UV 75 van de Finse maker Yrjo Raunisto dat vorig jaar door Acodeq BV, Leiden in ons land bekendheid kreeg heeft, zoals op de Intermat bleek een tweetal lichtere modellen naast zich gekregen, de UV 40 en UV 50. Dit type blok onderscheidt zich door twee onder elkaar liggende en zijdelings aangrijpende hydraulische damwandklemmen, waarmee stalen damwandplanken zelfs in lengten tot veertien meter zijn op te nemen, te stellen en in de grond te brengen.

Juist doordat de beide klemmen opzij van de damwandprofielen aangrijpen en niet aan de kop wordt er in principe geen beperking gesteld aan de lengte van de te trillen damwand. Ook bij deze twee lichtere blokken is de onderste klem over 90 graden neerwaarts te zwenken. Op deze wijze is ook op conventionele wijze te trillen, met het blok staande op het damwandprofiel.

De UV40 is een 1600 kg zwaar blok met een slagkracht van 400 kN. Voor de aandrijving wordt een werkdruk van 265 bar gevraagd bij een olieverplaatsing van 120 l/min. De 50 kg zwaardere UV50 vraagt bij eenzelfde werkdruk een olieverplaatsing van 150 liter.

Evenals met de UV 75 zijn ook met deze beide blokken andere werktuigen te bedienen zoals een asfaltsnijder, tandemwals en trilplaat.

Movax trilblok gemonteerd aan de arm van een hydraulisch graafmachine en uitgerust met een tandem verdichtingswals.

Reageer op dit artikel