nieuws

Modelwoning voor alle leeftijden

bouwbreed

Tijdens de NWR Bouw RAI laat de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) samen met de Begeleidingscommissie Centrum Techniek voor en door Ouderen te Eindhoven een aanpasbare modelwoning zien. De woning is niet alleen voor ouderen bedoeld, maar voor alle leeftijden.

“Het is nu juist niet de bedoeling om een woning te bouwen, die volgestopt is met specifieke aanpassingen voor ouderen”, aldus een toelichting. De opzet is om een woning te maken, die ‘levensloopbestendig’ is, dat wil zeggen aan te passen aan de behoeften die zich in de loop van een mensenleven voor ke doen. Het is nu eenmaal zo, dat bewoners te maken ke krijgen met afnemende spierkracht, slechtziendheid of mobiliteitsproblemen.

Omdat dat ook bij ouderen voorkomt, is de verleiding groot om woningen met specifieke aanpassingen te ontwerpen. In plaats daarvan werken SEV en het Centrum Techniek voor en door Ouderen aan een oplossing, die gedwongen verhuizingen overbodig maken.

Alles wat tijdens de NWR Bouw RAI in de modelwoning van SEV en het Centrum te zien is, is geen techniek van morgen maar van vandaag. Alles is reeds bekend, mogelijk en leverbaar en leent zich in beginsel voor een brede toepassing in de praktijk. Daarnaast hebben de exposanten ernaar gestreefd om de woning er zo ‘gewoon’ mogelijk uit te laten zien. Veel slimme oplossingen zijn niet direct zichtbaar. Daarnaast is de opzet, dat de woning ook binnen het budget van de sociale koop- en huursector te realiseren is. Bij een ruimer budget kan de woning ruimer en luxueuzer opgezet worden, dan nu getoond wordt tijdens de NWR Bouw RAI.

Seniorenlabel

De modelwoning is overigens niet alleen hier te bezoeken. Hij bevindt zich van 25 mei tot en met 10 augustus op het terrein van de TU Eindhoven en gaat van september tot en met december op reis. De woning speelt dan een rol in een overheidscampagne over wonen door en voor ouderen.

De modelwoning is ingericht volgens eisen van het Seniorenlabel. Dat is een consumentenkeurmerk voor ouderenhuisvesting, ontwikkeld en vastgesteld door de ouderenbonden ANBO, Unie KBO en PCOB, met steun van de SEV. Er is een pobureau Seniorenlabel, dat op basis van een keuringsrapport het label uit kan reiken. De eerste Seniorenlabels zijn inmiddels overhandigd voor poen te Baarlo, Veenendaal en Heiloo.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels