nieuws

Kamervragen over bijbaan Andriessen

bouwbreed

De Tweede-Kamerfractie van GroenLinks heeft vragen gesteld over de bijbaan van minister Andriessen van Economische Zaken bij een producent van grafische systemen en papier, KNP BT.

Het kamerlid Rosenmoller acht het ook voor demissionaire bewindslieden onaanvaardbaar om er betaalde nevenfuncties op na te houden. Andriessen is sinds 6 mei bestuurslid bij de Stichting Administratiekantoor, die de preferente aandelen in KNP BT onder haar hoede heeft. Het is een bestaande afspraak dat bewindslieden geen enkel belang of band mogen hebben met bedrijven of organisaties, om ook maar elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

Een woordvoerder van Economische Zaken zegt dat niet duidelijk is of deze harde afspraak ook geldt voor bewindslieden met een demissionaire status. Overigens is er volgens het departement niets aan de hand. De minister heeft bedongen dat de benoeming pas effectief wordt na beeindiging van het ministerschap. Tot die tijd, aldus de woordvoerder, zal er ook geen sprake zijn van een beloning. GroenLinks krijgt in zijn kritiek op de handelwijze van Andriessen bijval van D66. Het Kamerlid D. Tommel meent dat de demissionaire status van Andriessen niets afdoet aan zijn verantwoordelijkheid voor het departement. Banden met het bedrijfsleven zijn dan niet te accepteren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels