nieuws

Herrie over bouwcontract nieuw Europees Parlement

bouwbreed

Meer dan honderd leden van het Europees Parlement in Straatsburg vinden dat het contract over de bouw van een nieuw parlement in de hoofdstad van de Elzas, dat parlementsvoorzitter Egon Klepsch onlangs heeft ondertekend, onwettelijk is. ”En dan hebben we het nog niet over de grandioze geldverspilling ten koste van de Europese belastingbetalers”, zo zeggen ze.

Parlementsvoorzitter Klepsch heeft niet alleen niet geluisterd naar het advies van zijn eigen financiele controleurs, hij is bovendien gezwicht voor de chantage van de Franse lobby, zo luiden de verwijten voorts. Daarom vindt een groot aantal parlementsleden dat het contract over de bouw van een nieuw halfrond parlementsgebouw in Straatsburg, dat ruim een miljard gulden zou kosten, moet worden vernietigd.

De chantage van Frankrijk bestond erin, dat het de uitbreiding van het aantal parlementsleden met achttien nieuwe Duitse afgevaardigden, die een gevolg is van de Duitse eenwording, dreigde te saboteren als er geen nieuw Europees Parlement in Straatsburg zou worden gebouwd.

Frankrijk wil daarmee voorkomen dat het parlement op termijn toch definitief naar Brussel verhuist, waar nu reeds de parlementaire commissies vergaderen en enkele keren per jaar buitengewone plenaire zittingen mogen worden gehouden, terwijl de normale maandelijkse bijeenkomsten in Straatsburg plaatsvinden.

Met voeten getreden

De tegenstanders van een nieuw gebouw in Straatsburg vinden dat het nieuwe parlement, dat na de Europese verkiezingen van juni uit de bus komt, het bouwcontract nietig moet verklaren. De Britse Labourafgevaardigde in het parlement, John Tomlinson, beweert dat er tal van onregelmatigheden zijn gebeurd bij de ondertekening van het bouwcontract tussen Klepsch en het stadsbestuur van Straatsburg. Behalve het negeren van de eigen financiele controleur is er ook sprake van het geheel buitenspel zetten van de begrotingscommissie van het parlement en van de plenaire vergadering zelf, die niet over het contract, laat staan de noodzaak van een nieuw vergadergebouw heeft mogen stemmen. Met andere woorden: alle gebruikelijke interne procedures van het parlement werden met voeten getreden.

Ook de Britse conservatieve afgevaardigde in Straatsburg, Peter Price, is niet te spreken over de gang van zaken rond het nieuwe bouwcontract. Het Europees Parlement moet voor een gebouw van 1 miljard gulden twintig jaar lang f 1,7 miljard huurgeld betalen. Dat kan volgens heel wat parlementsleden niet door de beugel.

De honderd parlementsleden die dwarsliggen vinden dat het imago van het parlement bij de publieke opinie opnieuw een flinke deuk zal oplopen door dit staaltje van verkwisting en voorbeeld van gebrek aan interne democratie bij de Europese volksvertegenwoordiging.

Reageer op dit artikel