nieuws

Havermans klaagt jurist aan wegens laster

bouwbreed Premium

Burgemeester Havermans van Den Haag heeft Justitie gevraagd juridisch en fiscaal adviseur W. Evers te vervolgen. De man beschuldigde de burgemeester onlangs van het aannemen van smeergeld in verband met het versneld verlenen van onder meer een bouwvergunning voor een gokhal in de binnenstad van Den Haag.

Havermans heeft Evers, die in dienst is van een juridisch- en fiscaal adviesbureau in Den Haag, aangeklaagd wegens smaad en laster. De brief is mede-ondertekend door wethouder Meijer van Verkeer en Vervoer en een ambtenaar van de gemeentelijke dienst Bouwen en wonen. Evers heeft in een vergadering van de gemeentelijke commissie van bezwaarschriften gezegd dat de gemeente onderhands geld vraagt voor een snellere realisering van bouwplannen. Volgens hem heeft het bedrijf Hommer-son f. 0,5 miljoen extra betaald om eerder een vergunning te krijgen voor de bouw van een een gokhal alsmede een vestigingsvergunning.

De Haagse burgemeester zegt verontwaardigd te zijn over de uitlatingen van Evers. De gemeente geeft toe dat sommige ondernemers een extra bedrag betalen voor vergunningen. Dit gebeurt echter alleen wanneer de gemeente extra kosten moet maken om deze ondernemers te begeleiden, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Ook een woordvoerder van Hommerson ontkent in alle toonaarden dat er sprake is van steekpenningen. De directeur van het bedrijf verdenkt Evers ervan dat hij de uitlatingen heeft gedaan uit rancune omdat hij als adviseur was ingehuurd door omwonenden van de inmiddels gerealiseerde gokhal om de vestiging ervan tegen te houden en dit tot heden niet is gelukt. “Evers heeft de procedure bij de Raad van State verloren en vervolgens ook bij de Commissie van Beroep. Daarna kwam hij ineens met dat omkoopschandaal. Ik kan goed begrijpen dat Havermans dat niet over zijn kant laat gaan. De burgemeester heeft hem eerst nog de mogelijkheid gegeven om zijn uitlatingen schriftelijk terug te nemen. Evers dreigde toen een civiele rechtszaak aan te spannen. Dat heeft hij nooit gedaan. Vandaar dat Havermans nu zelf het initiatief heeft genomen”.

Evers zelf was niet voor commentaar bereikbaar.

Reageer op dit artikel