nieuws

Gasunie geeft overzicht van energiebesparing

bouwbreed

De Gasunie heeft op de NWR Bouw RAI te Amsterdam een actuele brochure ‘Aardgas, de natuurlijke energiebron in de woning’ uitgegeven. Daarin geeft het bedrijf een overzicht hoe op inventieve wijze is omgesprongen met energiebesparende maatregelen in de Optiumwoningen in Hoofddorp. De Combi-boiler maakt een belangrijk deel uit in een aantal van die woningen in het bereiken van energiebesparing en een verminderde uitstoot van schadelijke rookgassen. In de Combi-boiler zijn de centrale verwarming en de warmwatervoorziening geintegreerd.

De capaciteit van de combi-boiler is slechts 15 kW. Dat is mogelijk vanwege de goede isolatie van de desbetreffende woningen. Er wordt diep ingegaan op de technische kwaliteiten van de boiler. Verder wordt de hot-fill afwasmachine erin behandeld, die het wasprogramma met 15 minuten bekort ten opzichte van traditionele vaatwassers. Dat geeft derhalve ongeveer een evenredige energiebesparing. Voorts worden tevens een speciale oven en een open haard in de brochure besproken.

Reageer op dit artikel