nieuws

Felle protesten tegen bouwen in IJmeer

bouwbreed Premium

Bewonersorganisaties in Durgerdam, Zeeburg, Diemen en Muiden hebben de afgelopen dagen fel geprotesteerd tegen de Amsterdamse plannen om een deel van het IJmeer in te polderen. In het IJmeer wil Amsterdam Nieuw-Oost, een wijk met ongeveer 18000 woningen realiseren.

Al geruime tijd voeren Durgerdam, Zeeburg, Diemen en Muiden actie tegen de voorgenomen plannen.

Tijdens het Pinksterweekeinde is door tientallen vaartuigen op het IJmeer zelf tegen de plannen geprotesteerd. De vloot voer een aantal malen luid toeterend en bellend rond het forteiland Pampus, aangevoerd door de burgemeester van Muiden op het admiraalsschip. De actiedagen zijn besloten met een anti-Nieuw-Oost-feest en een fakkeltocht over de Durgerdammerdijk. Volgens de actievoerders heeft het IJmeer grote natuur-monumentale en ecologische waarde. Met de komst van de 18000 woningen zou een groot deel van het gebied in de driehoek Durgerdam, het eiland Pampus en Muiden verloren gaan.

De gemeente Amsterdam laadt met vooral de landwinning voor Nieuw-Oost zeer hoge financiele verplichtingen op zich, aldus de organisaties, terwijl er tal van goedkopere alternatieven voorhanden zijn.

Reageer op dit artikel