nieuws

Deur/kozijncombinaties getest op brandwerendheid

bouwbreed Premium

Bruynzeel Zaandam heeft zijn produkten aangepast aan de eisen die het Bouwbesluit stelt met betrekking tot brandwerendheid.

Omdat het Bouwbesluit geen eisen stelt aan de afzonderlijke onderdelen (deuren, kozijnen) maar aan de gehele scheidingsconstructie heeft Bruynzeel Zaandam verschillende deur/kozijncombinaties aan een test onderworpen.

Het bedrijf rekent de produktie van deuren tot zijn hoofdactiviteit, maar ook kozijnen behoren tot het leveringsprogramma. De tests, die bij TNO zijn uitgevoerd, betroffen dan ook een combinatie van beide. Daarnaast zijn de Bruynzeel-deuren in combinatie met Polynorm-kozijnen aan een test onderworpen (Polynorm is voor 40 procent eigenaar van het Zaandamse bedrijf).

De tests resulteerden in de goedkeuring van meerdere brandvertragende combinaties die aan de Bouwbesluit-eisen van een brandwerendheid van respectievelijk twintig en dertig minuten voldoen. Het gaat om dezelfde deur/kozijncombinaties, in het eerste geval mAt, in het tweede geval zonder bovenlicht.

Zowel deuren als kozijnen hebben enkele aanpassingen ondergaan voordat aan de eisen werd voldaan. Zo bestaat de vulling van de deur uit massieve vlakgeperste spaanplaat en zijn rondom strippen aangebracht die bij brand opschuimen. In plaats van twee heeft de deur drie paumelles. In het kozijn zijn naast een verbreed kalfdeel borglippen (een soort dievenklauwen) aangebracht om te voorkomen dat de deur bij brand uit het kozijn valt. De wijzigingen betekenen dat de brandwerende deuren voortaan 35 kg wegen in plaats van 20.

Misverstanden

In de praktijk blijken er nogal wat misverstanden te bestaan over de eisen die het Bouwbesluit stelt met betrekking tot brandveiligheid. Bruynzeel Zaandam heeft daarom het initiatief genomen om zijn klanten niet alleen voor te lichten over de eigen produkten, maar ook een toelichting te geven op het Bouwbesluit. In een mailing worden de eisen toegelicht en zijn ook afbeeldingen opgenomen van veel voorkomende situaties in de woningbouw. Daarbij is aangegeven op welke plaatsen volgens het Bouwbesluit een brandwerende scheidingsconstructie moet worden geplaatst.

Reageer op dit artikel