nieuws

Demontabele modelwoning voor aanpasbaar wonen

bouwbreed

Bij het hoofdgebouw van de TU Eindhoven is een modelwoning voor aanpasbaar wonen ingericht. De woning is met opzet demontabel uitgevoerd, want hij gaat op reis. Hij is te zien tijdens de NWR BouwRai. Op 25 mei is hij weer in Eindhoven, ter gelegenheid van de opening van het Centrum Techniek voor en door Ouderen. Daarna speelt hij een rol in de campagne voor kennisoverdracht aan architecten en andere bouwpartners, van het ministerie van VROM. Vanaf januari 1995 is hij op afroep beschikbaar, bijvoorbeeld voor gemeentes of woningbouwverenigingen.

De woning is zodanig ontworpen, dat hij eenvoudig is aan te passen en dus ook geschikt is voor mensen met een handicap. “Het is dan ook geen aangepaste, maar een aanpasbare woning”, benadrukt dr.ir. A. van Berlo van Glaukopis te Knegsel. Hij is werkzaam voor het Centrum Bio Medische en Gezondheidsleer (BMGT) van het Instituut voor Gerontechnologie van de TU Eindhoven. De aanpasbare woning is een van de vele poen van dit instituut.

Het is een initiatief in samenwerking met de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV), het ministerie van VROM en de gezamenlijke ouderenbonden. De woning voldoet aan de eisen van het ‘seniorenlabel’, maar is niet alleen bedoeld voor bewoning door oudere mensen. De gedachte erachter is, dat de bewoners als zij in de toekomst te maken krijgen met een handicap, niet om die reden hoeven te verhuizen.

Niets bijzonders

Ir. A.M.J. Worobiej, industrieel ontwerper en architect te Breda, heeft de woning met opzet zo ingericht “dat hij niet stigmatiseert.” Bouwkundig verschilt hij niet wezenlijk van andere woningen, ook al is de maatvoering afwijkend. In zeker zin is de aanpasbare woning dus niets bijzonders.Hij maakt niet de indruk van een verzorgings- of ziekenhuis. Er is bijvoorbeeld wel een steunbeugel in de douche, maar die is geintegreerd in de douchestang.

Bij het ontwerpen van de woning is extra aandacht besteed aan alle ongemakken die er in de loop van de jaren ke komen.” De technologie die in de modelwoning wordt verwerkt, is geen toekomstmuziek maar nu reeds verkrijgbaar. Een voorbeeld zijn de wandcontactdozen met een voorziening voor het uitwerpen van de stekker. Dat is handig voor mensen die onvoldoende kracht ke zetten om de stekker eruit te trekken.

Ondanks de voorzieningen voor aanpasbaar wonen is de inrichting betaalbaar. “We hebben gekozen voor een sociale woning als voorbeeld, om de tegenwerping ‘dit kan niet binnen de sociale sector’ te ontkrachten”, legt Van Berlo uit. Zonder het balkon heeft de woning een oppervlakte van slechts 6,6 bij 11 meter. De keuken is 1,80 meter breed en is toch toegankelijk voor rolstoelgebruikers, doordat de kastjes onder de aanrecht eenvoudig verwijderd ke worden. Een aantal voorzieningen zijn optioneel. Dat geldt bijvoorbeeld voor de veilige inductiekookplaat. Die komt voor rekening van de bewoners. Als er voor wordt gezorgd dat de infrastructuur aanwezig is, ke de bewoners zelf kiezen voor het niveau van bepaalde voorzieningen. Daaronder vallen bijvoorbeeld het op afstand bedienen van gordijnen, de aanschaf van extra comfortabel meubilair, enzovoort.

“De maatgevende groep is die van de rolstoelgebruikers”, aldus Van Berlo. Er zijn in de modelwoning geen dorpels en de kozijnen hebben een grote dagmaat. Dat verbetert ook het zicht door de woning voor bedlegerige mensen. Ook is er extra aandacht besteed aan looplijnen, beveiliging tegen vallen, en dergelijke. Er is geen bad, maar een doucheruimte met antislipvloer. Er zijn veel verticale kabelgoten in de wanden opgenomen, zodat er veel wandcontactdozen gemonteerd ke worden. Dat voorkomt het struikelen over lange snoeren. Niet alles is echter doordacht. Er is geen voorziening voor centraal stofzuigen en geen plek voor machinaal afwassen. Toch zijn dat hinderpalen voor bijvoorbeeld mensen met rugklachten. Ook is niet gedacht aan thuis werken en zonodig genezen, bijvoorbeeld door het doen van therapeutische oefeningen. Dat geeft meteen de grenzen aan van zo’n project. Het is niet mogelijk om op alles te anticiperen. Ook bij het ontwerpen van de aanpasbare woning zijn compromissen gesloten.Op 25 mei wordt in Eindhoven het Centrum Techniek voor en door Ouderen geopend. Het wordt een ontmoetingsplaats voor iedereen die zich op de een of andere manier bezighoudt met poen voor ouderen. “Dat is veel breder dan alleen wonen en bouwen”, licht Van Berlo toe. “Het Instituut voor Gerontechnologie doet bijvoorbeeld ook onderzoek naar verouderingsprocessen. Het Centrum begint echter met het thema ‘veilig en comfortabel wonen’. In de modelwoning kan bijvoorbeeld praktijkonderzoek plaatsvinden naar het gebruik van afstandsbediening door ouderen. Ook het bedrijfsleven kan er consumentenprodukten voor ouderen uitproberen.”

Aan de aanpasbare woning nemen zo’n 45 sponsors deel. De meeste daarvan leveren bouwkundige produkten of diensten. De woning is in verband met de verplaatsbaarheid ingericht in een zestal units van hoofdsponsor De Meeuw te Oirschot.

De modelwoning is van 26 mei tot 10 augustus open voor het publiek. Hij staat dan naast het hoofdgebouw van de TU Eindhoven. Informatie is verkrijgbaar bij het Centrum Techniek voor en door Ouderen, telefoon 040-472015 of 040-472008.

“geen aangepaste,

maar een aanpasbare

woning”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels