nieuws

Chicago investeert vele miljoenen in publiek werk

bouwbreed

Burgemeester R. Daley van de Amerikaanse gemeente Chicago wil ruim f 440 miljoen investeren in openbare werken. Het gaat hierbij om de aanpak van straten, viaducten en riolen.

Met dit programma hoopt Daley het verval van zijn stad te stoppen. De renovatie moet voorts bedrijven ervan weerhouden te verhuizen naar meer aantrekkelijker gebieden. In het verlengde daarvan zoekt Daley naar middelen voor de schoonmaak van verlaten industrieterreinen. Voor dat laatste zal Chicago’s burgemeester naar verwacht de casinobelasting gebruiken die jaarlijks ruim f 200 miljoen moet opleveren. Om dat bedrag daadwerkelijk te ke incasseren maakt Daley zich sterk voor de komst van een drijvend gok/amusementscomplex in het stadscentrum. Wet en regel voorzien evenwel nog niet in de vestiging. Om die reden knoopte de burgemeester nauwe banden aan met de Republikeinse gouverneur J. Edgar en met de Democraat D. Netsch die dit najaar Edgars plaats hoopt in te nemen. Verder spreekt Daley met enige regelmaat met vertegenwoordigers van het Witte Huis over het verkrijgen van federale subsidies voor bodemsaneringen.

Mede door de inspanningen van de eerste burger neemt de werkloosheid in Chicago minder snel toe dan voorheen. Voorts lijkt lijkt de leegstand in het centrum te verminderen. De leegstand beloopt momenteel zo’n 20 procent.

De stad kampt nog steeds met aanzienlijke sociale problemen. Die weerhouden bedrijven van buiten ervan een vestiging in Chicago te openen. Tegelijkertijd besluiten nogal wat reeds gevestigde ondernemingen naar elders te verhuizen.

Reageer op dit artikel