nieuws

Weimar-graafmachines nieuw in Nederland

bouwbreed

Meerman Vlaardingen BV heeft zijn leveringsprogramma uitgebreid met, voorlopig, twee mobiele graafmachines van het hier tot nu toe vrij onbekende merk Weimar. De nu beschikbare machines vallen in de gewichtsklassen van zeven en tien ton.

Beide Weimar mobiele graafmachines, met de type-aanduidingen M700 B11 en M1000 B01, worden gebouwd door de Weimar-Werk Baumaschinen GmbH in het voormalige Oost-Duitsland. Een aloude en gerespecteerde fabriek, waarvan de bedrijfsgeschiedenis teruggaat tot het jaar 1898 toen de ‘Waggon-Fabrik Weimar AG’ werd opgericht.

Vanaf het midden van de vijftiger jaren legde men zich hier louter en alleen nog toe op de ontwikkeling en produktie van graafmachines, wielladers en landbouwwerktuigen. Aan het eind van de jaren tachtig produceerde men op bouwmaterieelgebied de vijfde generatie mobiele graafmachines. Tot de Duitse eenwording had men in totaal 40000 mobiele graafmachines geproduceerd.

Marktgericht

Geschoeid op een totaal andere bedrijfseconomische leest startte men na de hereniging vrijwel direct met de ontwikkeling van nieuwe, moderne en meer westers georienteerde machines. De eerste mobiele graafmachine naar deze normen was een 10-tonner die in april 1991 van de produktieband rolde (zie Cobouw dd. 10-5-1991).

In november van datzelfde jaar werd deze machine gevolgd door een 7-tonner. Bij hun introductie op de Bauma in 1991 bleken de machines, alhoewel zij reeds als modern gekwalificeerd konden worden voor hun oude afzetmarkten, nog verder aangepast te moeten worden om een plaats te verwerven tussen de westerse leveranciers.

Onder meer resulteerde dit in de versies M700 en M1000 zoals deze door Meerman geussenmporteerd worden.

Op dit moment worden de Weimar machines via een bescheiden doch groeiend distributienet afgezet in Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein (!) en dan uiteraard Nederland.

Het fabriekscomplex in Weimar, dat in de ‘glorie-tijd’ door zo’n 6000 werknemers bevolkt werd telt nu nog 340 medewerkers. Een opvallend groot deel hiervan is werkzaam op de afdelingen onderzoek en ontwikkeling, waardoor het te verwachten valt dat binnen afzienbare tijd nieuwe Weimars op de markt zullen verschijnen.

In eerste instantie zal Meerman Vlaardingen alleen de M700 B11en de M1000 B01 mobiele graafmachines op de Nederlandse markt brengen. Afhankelijk van de acceptatie en de eventueel nieuw te ontwikkelen machines zal men te eniger tijd beslissen of het Weimar-programma hier verder zal worden uitgebreid.

Mobiele graafmachines

De modellen M700 B11 en M1000 B01 zijn in eerste instantie ontwikkeld voor de bouwmarkt, alhoewel er in Duitsland ook overslag-versies en rupsmachines beschikbaar zijn.

De M700 B11 is uitgerust met een olie/luchtgekoelde tubogeladen Deutz viercilinder dieselmotor van het type BF4L 1011 die een motorvermogen oplevert van 46 kW bij 2500 omw/min. Niet alleen heeft deze motor een laag geluidsniveau maar ook de uitlaatgas-emissies zijn beperkt tot onder de grenswaarden. Het hydraulisch systeem, met als medium biologisch afbreekbare olie, is uitgerust met twee pompen die een opbrengst hebben van 2 x 75 liter. De werkdruk bedraagt 300/350 bar. De rijsnelheid van de machine bedraagt 0 tot 20 km/uur. Standaard staat de machine op banden van 8×8.25 – 20 of 4×12.5 – 20. Eveneens standaard is een dozerblad dat hydraulisch verstelbaar is. De cabine is duidelijk naar westerse maatstaven gebouwd en heeft een binnenmaat van 1600 x 950 mm. De cabine is uitgerust met openschuifbare voorruit met ruitenwisser/-wasser en dakraam. De machinistenstoel is in alle standen verstelbaar en aan het gewicht van de machinist aan te passen. In de armleuning zijn de bedieningsorganen geussenntegreerd.

Het graafbereik van deze graafmachine wordt door de giekzwenk-inrichting gunstig beussennvloed zodat ook langs obstakels zoals muren gewerkt kan worden. Met de standaard mono-giek is de maximale reikwijdte 7,90 meter, de graafdiepte 4,10 meter, en de loshoogte 5,75 meter. Opvallend is de grote hoeveelheid optionele aanbouwapparatuur bij deze machine, waarvoor op de standaard-uitvoering ruim voldoende hydraulisch potentieel is opgebouwd, evenals een snelwisselsysteem.

M1000 B01

De mobiele graafmachine M1000 B01 valt met zijn bedrijfsgewicht van 10 ton in een, marktdeel waarin momenteel, een grote vraag heerst. Deze machine is uitgerust met een viercilinder Perkins 1004.4 watergekoelde dieselmotor. Deze vier liter motor levert een vermogen van 55 kW bij 2000 omw/min.

Vierpuntsafstempeling

De hydraulische aandrijving op vier wielen levert een rijsnelheid op van 0 tot 20 km uur waarbij hellingen tot 45 genomen ke worden. Het hydraulische systeem wordt gevoed door een dubbele pomp met een opbrengst van 2 x 75 liter. De werkdruk bedraagt 300/350 bar. De cabine is identiek aan de M700 B11. Deze graafmachine is uitgerust met een vierpuntsafstempeling en een hydraulisch verstelbaar dozerblad. In de standaard-uitvoering heeft deze machine een graafdiepte van 5,4 meter en een loshoogte van 7,4 meter. De opbreekkracht bedraagt 70 kN.

Ook deze machine valt op door zijn grote scala hulpstukken, bakken en giek-uitvoeringen.

De Weimar M700 B11 is met zijn eigen gewicht van 7 ton de lichtste van de twee nieuwe mobiele graafmachines die Meerman Vlaardingen aan zijn leveringsprogramma heeft toegevoegd.

p

De cabines van de Weimar machines voldoen aan de eisen op het gebied van ergonomie en veiligheid.

Reageer op dit artikel