nieuws

VU wordt gekoeld met veertien megawatt

bouwbreed Premium

De Vrije Universiteit te Amsterdam krijgt vier koelmachines met een totale capaciteit van 14,5 mW. Twee daarvan zijn York schroefkoelmachines met elk een koelcapaciteit van 2000 kW en twee zijn centrifugaalkoelmachines met elk een capaciteit van 4250 kW. Belangrijk daarbij is dat in beide machinetypen het cfk- en daarmee ozonneutrale R 134a koelmiddel wordt gebruikt. De koudebufferinstallatie moet komende zomer operationeel zijn. Volgens York Internationaal BV te Breda zijn de koelmachines geselecteerd met het York computer selectieprogramma.

Dat heeft geresulteerd in een optimale compressor, motor, condensor en verdampingscombinatie. De schroefmachines met de ster/driehoek starterkasten zijn inmiddels volgens de planning afgeleverd. Deze zijn voorzien van een variabele volumeregeling. Deze regeling resulteert in een 5 tot 10% hoger deellastrendement ten opzichte van vergelijkbare koelmachines aldus York. Ze zijn verder voorzien van 404000 York Iceballs ten behoeve van de koudebuffer met een geussennstalleerd vermogen van 19000 kWh. Dit vermogen wordt volgens York ’s nachts in 9,5 uur ontladen.

Reageer op dit artikel