nieuws

Tweede Kamer is verhoogd radio-actief

bouwbreed

In het gebouw van de Tweede Kamer is een hoeveelheid radio-activiteit gemeten die ligt boven de norm van het ministerie van volkshuisvesting. Dat heeft het voormalig VVD-kamerlid Braams in februari geconstateerd. Hij liep toen ‘voor de grap’ met een stralingsmeter door het gebouw.

Braams wilde met zijn meting aan leden van de VVD-milieucommissie laten zien dat radio-actieve straling overal voorkomt. Braams: “Ik had voor de lol een eenvoudig demonstratie-apparaatje meegenomen. Maar toen bleek dat de meter in het Kamergebouw flink uitsloeg. Er was sprake van duidelijk meetbare radio-activiteit.” Een stralingsdeskundige heeft de meting over gedaan met professionele apparatuur. De uitkomst is nagemeten in een laboratorium. Uit dat onderzoek bleek dat de hoeveelheid straling in het Kamergebouw hoger is dan de normen die het ministerie van VROM aanlegt. De gebruikte steensoort is daarvoor verantwoordelijk. Braams: “Kalium is een stof die radio-actieve straling afgeeft en dat tref je veel aan in de klei die voor baksteen wordt gebruikt.” Volgens projectleider Hougunnene van de Rijksgebouwendienst zou de straling hooguit ke worden veroorzaakt door uit Brazilie afkomstige natuursteen: “Maar eerlijk gezegd komt het verhaal mij onwaarschijnlijk voor.”

Reageer op dit artikel