nieuws

Mondial een van toptrio: Brussel neemt het op tegen Verona en Bordeaux

bouwbreed

Wie op wat meer dan strikt amateursniveau wil bijblijven op het gebied van wijn heeft de keus uit drie manifestaties: de jaarlijkse, zojuist afgelopen Vinitaly in Verona, de Vinexpo in Bordeaux en de Mondial in Brussel.

De laatste twee worden in goede harmonie afwisselend om het andere jaar gehouden, de Vinexpo in 1993 en in 1995 weer.

Op 17 tot 20 april aanstaande vindt de Mondial weer plaats. Op haar beurt alterneert deze weer met de (voedings)manifestatie Gastronom, die eveneens in Brussel op de oneven jaren wordt gehouden.

De komende manifestatie in de Paleizen 5 en 9 en de patio van het Expositiepark op de Heizelvlakte te Brussel is niet alleen de jongste, maar ook de snelst groeiende.

Sinds de oprichting, nu tien jaar geleden, gaat het bezoekersaantal en dat van de exposanten jaarlijks met zo’n 30% omhoog, zoals blijkt uit het volgende staatje:

jaar aantal aantal

deelnemers bezoekers

1984 187 6000

1986 243 10000

1988 316 12000

1990 412 16000

1992 550 20000

1994 600 16000 *

* Minder dan het vorig jaar? “Niet onmogelijk”, zeggen de organisatoren, “maar wij mikken niet op zoveel mogelijk bezoekers, wrocentl op de beslissers.”

Van de exposanten komt 30% uit Belgie, vooral uit de wereld van de groothandel en de distributie, 25% uit Frankrijk, meest producenten natuurlijk. De overige 45% is afkomstig uit meer dan veertig andere landen.

Dat zijn niet slechts de traditionele wijnlanden uit de oude en nieuwe wereld, maar ook wijn- en gedistilleerd producenten uit onverwachte landen: China, Japan, Peru, Tjechie, Colombia, Venezuela, Noorwegen en Nederland. Op bezoekersgebied zoekt de Mondial het dichter bij huis: 30% Belgisch uit de sector wijn en gedistilleerd, groothandel, makelaardij, 35% Belgisch uit de sector horeca, zoals restaurateurs, sommeliers en leraren en studenten van hotelscholen, 15% Nederlands en 20% vooral Frans, Luxemburgs en Duits, de rest meest Engels, Zwitsers en Scandinavisch. Belgen zijn de grootste wijnconsumenten uit de niet-produktielanden.

Een grote premirocentre is het Concours Mondial de Bruxelles, een internationale wedstrijd van wijn en gedistilleerd volgens de strenge regels van het Office International de la Vigne et du Vin (OIV) en de Union Internationale des Oenologues en onder voorzitterschap van de Italiaanse beroemdheid dr. Ezio Rivella.

De bedoeling van dit evenement is de (geniet, maar drink met mate) promotie van wijn en gedistilleerd als bijdrage aan de cultuur. Ook het internationale filmfestival ‘Vinifilm’ over wijn, wijngaard en geestrijk vocht behoort tot de noviteiten. Het wordt gedurende de vier dagen van de Mondial gehouden in het centrum Kinepolis in het complex van het expositiepark.

Dat Frankrijk de Mondial in belang hoog aanslaat blijkt uit de officiele proeverij van de Union des Grands Crus de Bordeaux, die er dinsdag wordt gehouden. Het gezaghebbende GaultMillau-tijdschrift reikt een beker uit voor de beste St. Emilion wijn. Sommeliers uit de Benelux en Duitsland, Rotarians en Lions uit Belgie en food and beverage managers van de belangrijkste internationale hotels hebben de gelegenheid aangegrepen om er hun regiovergadering te houden.

Reageer op dit artikel