nieuws

Kosten extra beveiligde inrichting blijken te hoog

bouwbreed

De bouw van een tweede Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Lelystad gaat niet door. De bouwkosten van de EBI in Vught zijn zo hoog opgelopen (tot f. 21 miljoen) dat de bewindslieden afzien van de bouw van een EBI in de gevangenis bij Lelystad. Zij steken het geld voor de tweede EBI liever in extra cellen in gesloten inrichtingen om zo het cellentekort tegen te gaan.

Dat hebben minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Kosto van Justitie bekendgemaakt. Zij wijken met dit besluit af van hetgeen de commissie-Hoekstra adviseerde voor de vluchtgevaarlijke gedetineerden. De commissie vond dat er twee EBI’s met elk 24 cellen moesten komen, maar ging uit van lagere bouwkosten dan de f. 21 miljoen.

Kosten

Hirsch Ballin en Kosto vinden dat er in ieder geval een inrichting voor vluchtgevaarlijke gevangenen moet komen. Die mag dan iets groter f. vier afdelingen met zeven cellenf. worden dan de inrichting die de commissie-Hoekstra voorstelde. Maar omdat de kosten in verhouding tot ‘normale’ cellencomplexen erg hoog zijn, zien zij af van een tweede EBI.

Extra cellen

Niet bekend

Bekend is overigens dat de bouw en exploitatie van een cel in een gevangeniscomplex f. 250000 kost, en een systeem-bouw cel bij een inrichting f. 150000. De EBI in Vught is naar verwachting in 1996 klaar.

TEBI

De inrichting vervangt dan de Tijdelijke EBI (TEBI) die nu in het oude hoofdgebouw van het gevangeniscomplex Nieuw Vosseveld in Vught is ondergebracht.

Ook de nieuwe EBI komt in het centrum van het gevangeniscomplex Nieuw-Vosseveld. Met de bouw wordt eind deze zomer begonnen.

Reageer op dit artikel