nieuws

Geen milieukeur voor gipskartonplaten

bouwbreed

Er komt geen milieukeur voor gipsplaten. Dat heeft de Stichting Milieukeur besloten. Met het instellen van een milieukeur blijkt op dit moment geen ‘milieuwinst’ te boeken.

De voorbereidingen tot het instellen van een een milieukeur voor gipskartonplaten verkeerden in een vergevorderd stadium. De eisen die aan gipsplaten zouden worden gesteld waren al in concept gereed. Deze eisen hadden onder meer betrekking op de gebruikte grondstoffen voor gips en karton.

Na de hoorzitting, die de Stichting Milieukeur bij iedere milieukeur organiseert voordat de eisen definitief worden en een gesprek met de belanghebbende producenten, kwam de stichting tot de conclusie dat voorlopig van een milieukeur moest worden afgezien. “De gipsplatenmarkt is er kennelijk nog niet rijp voor. Een milieukeur is in de eerste plaats bedoeld als marketinginstrument, maar daarvoor bleek bij de fabrikanten weinig animo te bestaan. Op grond daarvan hebben we besloten dat er geen milieukeur komt”, aldus een woordvoerder van de Stichting Milieukeur.

Geen milieuwinst

Volgens P. Hulsman van producent Gyproc, die de gezamenlijke gipsplatenproducenten uit de Benelux vertegenwoordigde tijdens de gesprekken met de Stichting Milieukeur, moet het besluit van de stichting zijn ingegeven door het besef dat met het instellen van een milieukeur voor gipsplaten op dit moment nog geen milieuwinst valt te behalen.

“Het bereiken van milieuwinst is de basisgedachte van de stichting. In de voor gipsplaten opgestelde concept-eisen was opgenomen dat alleen gipsplaten op basis van rookgasontzwavelingsgips (ro-gips) voor een milieukeur in aanmerking komen. De gipsplatenindustrie kan daar echter geen invloed op uitoefenen.

Er bestaat namelijk een schaarste aan ro-gips. Alle beschikbare ro-gips wordt al gebruikt en de producenten moeten dus wel hun toevlucht nemen tot andere gipssoorten. Er is gewoonweg onvoldoende ro-gips om een verschuiving in het gebruik te bewerkstelligen”, aldus Hulsman.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels