nieuws

Bouwimperium Schneider voor 5 miljard mark in het krijt

bouwbreed Premium

De Duitse regering buigt zich met “diepe zorg” over het gigantische bouwschandaal, waarin de voortvluchtige poontwikkelaar Jieuwergen Schneider is verwikkeld. Kanselier Kohl wees op de verantwoordelijkheid van de banken voor deze financiele ramp.

Het Openbaar Ministerie in Frankfurt stelt een justitieel onderzoek in tegen de bouwmagnaat. Schneider zou de Deutsche Bank gemanipuleerde dossiers hebben voorgelegd bij de betaling van het laatste deel van een lening van DM 415 miljoen.

Op het kantoor van de holding ‘Dr. Jieuwergen Schneider AG’ te Krotenigstein bij Frankfurt kwamen donderdag schuldeisers bijeen om te redden wat er te redden valt van hun miljarden in de grootschalige poen in oost- en west-Duitsland.

Schneider en zijn eveneens gevluchte vrouw hebben al het privekapitaal meegenomen. De bouwspeculant zou alleen al bij rond vijftig geldinstituten met rond DM 5 miljard in het krijt staan.

Ook bouwbedrijven

Bij het Verbond van Aannemers in de deelstaat Hessen meldden zich reeds 23 bouwbedrijven met schuldeisen van meer dan DM 30 miljoen in totaal. Dagelijks melden zich meer bedrijven. Ook bij de Kamer van Koophandel komen dagelijks meldingen binnen uit het hele land. De steden Frankfurt en Leipzig hebben eveneens schuldeisen van tientallen miljoenen DM aangemeld.

Schneider zou onder meer zijn grond meervoudig beleend hebben en de arealen vaak groter hebben aangegeven dan ze waren. Geen enkele bank liet de grond nameten.

Niemand weet ook wie de juridische eigenaar van het vastgoed is. Een eis tot faillissement tegen het ‘imperium’ Schneider als geheel is onmogelijk. Ieder object is in een eigen maatschappij onder burgerlijk recht ondergebracht. De vijftig banken zullen een harde onderlinge strijd moeten leveren. De Deutsche Bank geldt als de grootste schuldeiser met DM 1,3 miljard.

Volgens de vakbond ‘Bau-Steine-Erden’ zijn door dit schandaal alleen al in Leipzig 5000 arbeidsplaatsen in gevaar geraakt. De Schneider-Gruppe werd o. a. de overproduktie van kantoorgebouwen in Oost-Duitsland noodlottig. Schneider kocht alleen gebouwen op super-de-luxe locaties. De speculatie op hoge huren bleek ijdel. De huurprijzen daalden, de financieringen zakten ineen.

Schneider werd rechtstreeks door deze ontwikkelingen getroffen. Hij verhuurde de meeste objecten zelf. Tal van grote bouwpoen zijn nog niet voltooid. Het gevaar van ‘bouwruussennes’ in de centra van Mieuwenchen, Wiesbaden, Leipzig tot Berlijn en Hamburg toe is niet denkbeeldig. Vast staat inmiddels dat Schneider zich aan zware oplichterij heeft schuldig gemaakt. Wie zijn bedrijven ‘slechts’ failliet laat gaan, maakt zich nog niet strafbaar.

De openbare toezichthouders op het kredietwezen verwijten de banken Schneider in het wilde weg leningen van onmetelijke omvang ter beschikking te hebben gesteld.

Een expert: “En dat terwijl Schneider in de financiele wereld bekend stond als een dikdoener die het niet al te nauw nam met zijn verplichtingen. Grootdoenerij schijnt in bankkringen blijkbaar meer indruk te maken dan een solide burger, die 50000 mark voor de aankoop van een huis wil lenen. Vooral de kleine bedrijven blijven met hun onbetaalde rekeningen zitten. Hun eisen komen pas ver na die van de banken aan de orde. Die kleine ambachtelijke bedrijfjes, die in het oosten van Duitsland pas enkele jaren zelfstandig zijn en onder de druk van hun kredietgevers staan, gaan als eerste failliet.”

Geen wonder dat overal materiaal en bouwmachines van bouwplaatsen worden opgeladen uit angst dat de banken een en ander in beslag neemt.

Reageer op dit artikel