nieuws

Zeezand in IJmuiden valt ook goed te ontzilten

bouwbreed

Zeezand, aangevoerd in IJmuiden, kan worden ontzilt tot chlorideconcentraties die lager zijn dan 200 mg per kg droge stof. Dit is de belangrijkste conclusie uit het onderzoeksrapport ‘Ontzilt Zeezand’ dat door de Dienst Ruimte en Groen van de provincie Noord-Holland is uitgebracht.

Het rapport bevat de resultaten van onderzoek naar de mogelijkheden van het ontzilten van Noordzeezand, aangevoerd via IJmuiden. Het is uitgevoerd in de periode van 1991 tot en met 1993.

Bij het onderzoek zijn de ervaringen gebruikt die door BosKalis Oosterwijk BV sinds 1978 zijn opgedaan bij de ontziltingsponton op de Maasvlakte. Hier wordt het zeezand in de schepen ontzilt nadat het is geladen. Dan wordt zoet water uit het Brielse Meer op de lading aangebacht.

De resultaten laten hier zien dat met 25% van de beuninhoud van het schip aan zoet water het zoutgehalte van het porienwater aanzienlijk is te verlagen tot circa 300 mg per kg droge stof.

Speciaal onderzoek naar ontzilten van zeezand dat via IJmuiden wordt binnengebacht werd noodzakelijk geacht omdat dit in de regel grover is dan in Rotterdam. Gebleken is dat met het 25% behandelingsregime ook in IJmuiden goede resultaten zijn bereikt.

Het zeezand kan worden ontzilt tot waarden gelijk aan zand uit het IJsselmeergebied in termen van mg/kg droge stof. Het gemiddelde eindresultaat komt overeen met ontzilting van zeezand op niveau 3, met een chloridegehalte van gemiddeld 200 mg/l ofwel 125 mg/kg droge stof.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels