nieuws

Rotterdamse Doelen wacht ingrijpende uitbreiding

bouwbreed

Het Rotterdamse concert- en congresgebouw De Doelen wacht een ingrijpende uitbreiding. Nadat de afgelopen jaren al vele plannen voor het uit z’n jasje gegroeide zalencomplex sneuvelden, is het ontwerp-masterplan van architect Jan Hoogstad met enthousiasme begroet.

Het plan behelst een combinatie van uitbreiding en modernisering. Naast een congreszaal met 700 stoelen komen er kleine vergaderkamertjes en presentatieruimten bij. Het vertrouwde aanzicht van het uit 1966 daterende gebouw zal enorm veranderen. Omdat bij breekwerkzaamheden de natuursteen zou beschadigen, blijven de buitenmuren volledig intact. Voor de westelijke muur, aan de kant van het Kruisplein, heeft Hoogstad een 45 meter hoog gebouw ontworpen met een transparante gevel. Op de begane grond moeten winkels en een centrale ingang voor de congreszalen komen. Daarboven zijn vergaderkamertjes gepland en op de bovenste verdieping enkele patiowoningen. Aan de oostkant (Karel Doormanstraat) komt een vier lagen tellende bebouwing met een opvallende, half afgeronde kant. Boven de ingang aan die zijde heeft de architect een grote luifel ontworpen. De nieuwe congreszaal komt volgens het ontwerp in de bestaande patio, gedeeltelijk aan de kant van het Schouwburgplein. Bovendien zouden daar expositieruimtes en foyers moeten komen. Boven de ingang aan die zijde heeft de architect een grote luifel ontworpen. Om het geheel te verfraaien heeft Hoogstad aan de zuidwestelijke hoek een zogenoemde campanille ontworpen, een grote vierkante toren van zeven bij zeven meter. De financiering van het po zal met name geschieden uit de opbrengsten van grondverhuur aan derden. De bouw moet in 1995 en 1996 plaatshebben.

Reageer op dit artikel