nieuws

Priemus: HSL door Groene Hart aanval op Vinex

bouwbreed

Een Hoge-Snelheidslijn (HSL) van Amsterdam naar Parijs door het Groene Hart, is een frontale aanval op de Vierde nota ruimtelijke ordening Extra (Vinex).

Minister Alders heeft alle geloofwaardigheid voor zijn milieu- en ruimtelijke ordeningsbeleid verloren door met dit voorkeurstrace in te stemmen. Tot die conclusie komt de Delftse hoogleraar Hugo Priemus.

Door het akkoord tussen Alders, minister Maij en staatssecretaris Gabor (Natuurbeheer) is het toch al zo schaarse landschappelijke gebied vogelvrij verklaard. Volgens de bewindslieden ligt een voorstel op tafel dat het Groene Hart alleen aan de rand raakt, maar Alders geeft in de Vinex zelf aan dat de westkant van rijksweg A4 de grens is van het Groene Hart. Het voorkeurstrace ligt daar echter ver binnen. Priemus: “Alders doet nu mee aan een soort ‘landje pik’. Ook ik realiseer me dat het Groene Hart niet heilig is. Maar de minister kan niet blijven roepen dat wat groen is groen moet blijven en dan zijn goedkeuring geven aan dit trace.

Wat ze nu doen is alvast een voorschot nemen op een herdefiniering van het Groene Hart.” De hoogleraar meent dat het kabinet meer tijd moet nemen voor een definitief HSL-besluit. Volgens Priemus is nog onvoldoende onderzocht of de flitstrein toch op bestaand spoor kan rijden.

Reageer op dit artikel