nieuws

Meer openbare verkoop van vastgoed in Bondsrepubliek

bouwbreed

In Duitsland is in 1993 voor ruim DM 7,8 miljard aan vastgoed openbaar verkocht of op rechterlijk bevel geveild. Vorig jaar vonden in de bondsrepubliek 21400 openbare verkopen plaats tegen 20800 in 1992. In dat jaar ging er voor zo’n DM7 miljard van de hand.

In 1993 werden meer flats dan eengezinswoningen verkocht in een verhouding van 10:1. De behaalde prijzen voor de eengezinswoningen lagen dicht bij de werkelijke waarde.

De behaalde prijzen voor flats lagen 10 tot 15 procent onder de werkelijke waarde. De gemiddelde verkoopwaarde lag tussen DM349000 en DM390000. De laagste prijzen werden in Sleeswijk-Holstein geboekt met gemiddeld DM 312000; de hoogste in Beieren met gemiddeld DM 520000. Het bedrijf Argetra uit Ratingen houdt sinds 20 jaar voor de ruim 600 Duitse kantongerechten een agenda bij over openbare verkopen. Diens woordvoerder W. Aufterbeck gaat ervan uit dat de hoeveelheid openbaar verkocht vast goed dit jaar hoger zal uitkomen. In januari ging al meer onroerend goed op deze manier van de hand dan in dezelfde maand van voorgaande jaren.

De sterk gestegen lasten, de toenemende werkloosheid en de algemene recessie zullen dit effect versterken. Het record diende zich in 1987 aan toen er 50000 openbare verkopen plaatsvonden met een totale waarde van DM13,6 miljard. Volgens Aufterbeck ging in 1993 beduidend meer vastgoed van de hand dan volgens de opgave het geval was. Nogal wat onroerend goed werd onderhands verkocht terwijl in andere gevallen de schuld met banken werd vereffend. In het oosten van het land vonden vorig jaar 30 openbare verkopen plaats. De toestand van grond en woningen houdt de belangstelling laag.

Reageer op dit artikel