nieuws

Klimsporters krijgen holle berg van prefab elementen

bouwbreed Premium

In het recreatiegebied Rottemeren bij Rotterdam wordt een holle klimberg gebouwd van prefab betonnen elementen. Hij biedt liefhebbers van de klimsport ruime mogelijkheden, zowel aan de buitenzijde als van binnen.

De betonnen ‘Matterhorn’ kan naar verwachting in april in gebruik genomen worden.

In het interieur van de holle klimberg bevinden zich kleedkamers, een restaurant en kijkplatforms. De berg is opgebouwd uit prefab elementen, van binnen en van buiten voorzien van het relief en de structuur van een echte rotswand. De elementen worden met stekken en doken gesteld. In het beton zijn ankers opgenomen langs alle klimroutes. De betonnen berg biedt honderden verschillende klimroutes in alle mogelijke moeilijkheidsgraden. Er zijn wanden met spleten tot 80 centimeter breed en er zijn wanden met hobbels en kuilen. Het geheel wordt zo natuurgetrouw mogelijk uitgevoerd. Om dat te bereiken worden de elementen gestort in speciale mallen, gevuld met zand en gips. Op die manier wordt de specifieke structuur van een rotswand nagebootst. Het wordt een berg met alle scheuren, kuilen, spleten en gaten die in werkelijkheid ook in de natuur voorkomen.

De bouw van de betonnen Matterhorn is een initiatief van P. Loef te Rotterdam. De berg is ontworpen door architectenbureau H. Klunder en de bouw wordt gecoordineerd door JLD Beheer BV te Papendrecht. Ingenieursbureau Zonneveld BV te Rotterdam is de constructeur en de prefab elementen zijn afkomstig van Oudenallen Betonindustrie en Betonbouw BV te Geertruidenberg. De berg heeft een grondoppervlak van 15 bij 15 meter en is 34 meter hoog.

De constructie heeft geen kern of vloeren en moet dus van zichzelf voldoende stabiel en stijf zijn. Tijdens de bouw wordt gebruik gemaakt van jukken. Nadat alle elementen zijn geplaatst en aan elkaar verbonden, worden de jukken weggehaald. Om de werkelijkheid zo goed mogelijk na te bootsen hebben de elementen een grijszwart uiterlijk. Door de schaduwwerking en de te verwachten aanslag zal de ‘Matterhorn’ er uit zien als een echte rots.

Reageer op dit artikel