nieuws

Eis van drie jaar in bouwfraude-zaak

bouwbreed

De bouwfraude-zaak in Rotterdam beleefde gisteren zijn tweede dag. Wat een apotheose had moet worden, liep uit op een kleine teleurstelling. Hoofdverdachte H.W.P. mocht van zijn arts niet verschijnen “omdat zijn toestand niet erg stabiel bleek”. De andere hoofdverdachte, A.H.B., hoorde een gevangenisstraf van 3 jaar tegen zich eisen.

De zaak, waarmee maandag al door de meervoudige strafkamer in Rotterdam een begin werd gemaakt, omvat de illegale activiteiten van het bedrijf Boroti. Volgens de Officier van Justitie, mr. J.A.M. Stuyt, waren zowel H.W.P als A.H.B. de belangrijkste initiatiefnemers achter deze onderneming.

Uit de dagvaardingen bleek dat de twee betrokkenen op grote schaal met valse facturen hadden gewerkt en men G-rekeningen had verkocht en gekocht. De Nederlandse Staat zou door deze activiteiten, die ruim drie jaar duurden, voor rond f. 3 miljoen zijn gedupeerd.

Boroti werkte met werknemers die zwart werden betaald. Als gevolg hiervan ontstond een overschot op de G-rekening en was er een kasoverschot omdat de premies niet werden afgedragen. Om alles weer in evenwicht te brengen werd met valse facturen het kasoverschot weggewerkt en verkocht men het teveel op de G-rekening voor 30 tot 40 procent van de nominale waarden. “Van dit geld werd een keer de vakantierechten betaald”, verklaarde P. tegenover de president, mr. In ’t Velt-Meijer.

Geweld

De valse facturen werden door een keur van malafide onderaannemers verstrekt. “Rekeningen werden weleens opgehoogd”, wist H.W.P zich met moeite te herinneren. “Soms is er wel werk geleverd want ik huurde van andere aannemers mensen in.”

De president trachtte in een minutieus verhoor aan het licht te brengen hoe men aan het geld kwam dat in ‘zakjes’ werd uitbetaald aan de werknemers.

Echt duidelijk werd het niet. De niet verschenen andere hoofdverdachte P. zou uit eigen zak geld hebben bijgelegd om de salarissen te ke voldoen. Op de zitting van 21 juni tegen P. zal men trachten meer duidelijk te krijgen in de herkomst van de middelen.

Opvallend in deze zaak is dat alle zeven verdachten, de eerste vijf werden maandag gehoord, weinig meer wisten en elkaar bedreigden. Intimidatie en geweld werden en worden niet geschuwd. Uit voorzorg was er gisteren parketpolitie aanwezig.

Verdachte B. schrok van de eis van 3 jaar. Hij zei nu een nieuw bouwbedrijf te hebben in Rotterdam met 23 mensen in dienst. Het beheer door een derde, zoals de Officier van Justitie voorstelde, zou het bedrijf dat zich richt op renovatie en onderhoud niet overleven.

Kielzog

Boroti heeft in Rotterdam en omstreken diensten aangeboden aan hoofdaannemers. Tijdens de zitting vielen namen van onder andere Verstoep, IJsselbouw, Wilma en Z Bungalows. De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) bezocht in Nederland veel aannemers die actief zijn in de regio Rotterdam.

Boroti, met in zijn kielzog een keur van onderaannemers, was voor deze hoofdaannemers betrokken bij afbouwwerkzaamheden van woningen (“we plaatsten kappen”) en bij tunnelwerkzaamheden.

De FIOD in Rotterdam denkt dat deze grote aannemers te goeder trouw hebben gehandeld. Maar men vindt het wel slordig dat vooraf niet beter is gekeken naar de activiteiten van deze onderaannemer.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels