nieuws

Duitse bouwbond zegt regering de wacht aan

bouwbreed

De Duitse bouwbond IGBau heeft de regering in Bonn de wacht aangezegd. Inzet van het conflict is de aanpassing van de regeling voor het vorstverlet. Bonn beperkte de werking van het vorstverlet tot de maanden januari en februari.

Aanvankelijk vielen ook de maanden december en maart onder de regeling. De IGBau wil alle politieke en juridische middelen inzetten om de daardoor ontstane schade voor de bouwvakkers vergoed te krijgen. Volgens de bond zijn inmiddels meer dan een miljoen werknemers bij de acties betrokken. Die verscherpen de invloed van de acties die het personeel in openbare diensten, in de metaal en de elektrotechnische industrie voeren.

In het zuiden en midden van de bondsrepubliek oefent het weer momenteel weinig invloed uit op de bouwvakken. In het noorden van het land heerst echter winterweer met veel vorst en sneeuw. Begin deze maand lagen de werken nog stil. Het personeel krijgt op grond van de nieuwe regeling evenwel geen vorstverlet uitbetaald. In de deelstaten Sleeswijk-Holstein, Nedersaksen, Hamburg en Saksen-Anhalt kwam het om die reden tot massaontslagen in de bouwvakken. Op aanraden van de IGBau melde het personeel zich als werkloos wat het werkloosheidcijfer met enkele duizenden vermeerderde. De regeringen van de genoemde deelstaten weigeren het ontslagen bouwpersoneel werkloosheidsuitkeringen te betalen. De bond wil de deelstaatbesturen nu voor de rechter dagen.

De acties hebben de regering in Bonn en de regeringen van de deelstaten ertoe verleid de IGBau te beschuldigen van chantage. Ter zake kundigen hebben Bonn eerder al gewaarschuwd voor dergelijke acties. Daarbij rekende men voor dat het uitbetalen van werkloosheiduitkeringen de overheid meer zal kosten dan het handhaven van de regeling voor het vorstverlet.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels