nieuws

Computer kan tegen een stootje

bouwbreed

De TouchPC computer van ACS Data Ltd. te Cody Court, Kansas Avenue, Salford in Engeland kan tegen een stootje. Dat liet een vertegenwoordiger van Data Plan & Measured Surveys Ltd. te St. George’s Mews, Primrose Hill, Londen zien tijdens CICE. In reactie op de vraag of de computer bestand was tegen een ruw behandeling, liet hij hem gewoon vallen. Een beetje tot zijn eigen verbazing bleek de pc geheel intact.

De TouchPC is speciaal ontwikkeld voor gebruik in het veld. Hij kan in de ene hand vastgehouden worden, terwijl met de andere hand maten van vertrekken of andere gegevens worden ingevoerd.

Aan de computer ke een barcode-pen of andere hulpmiddelen gekoppeld worden. De computer heeft een F8680 chip, werkt met een snelheid van 14 Mhz. en draait onder een 16 bits

systeem dat compatibel is met MS-Dos 3.3. Het gewicht is ruim 1 kg, ongeveer het gewicht van een literpak melk. Het apparaat is bestand tegen temperaturen van f. 10 gr. C tot +40 gr. C en is water- en luchtdicht.

De TouchPC is op zichzelf niet nieuw. Hij is in Nederland reeds toegepast in Zutphen voor de Rijksgebouwendienst, en in opdracht van de gemeente Leiden. Data Plan & Measured Surveys Ltd. ontwikkelt allerlei software voor de TouchPC. Een voorbeeld is Cadsurveyor, een programma waarmee ter plaatse opgemeten afmetingen in de computer ingevoerd ke worden voor gebruik in CAD-software, onder andere in de vorm van DXF-files. Het voordeel is, dat de gegevens onmiddellijk elektronisch opgeslagen ke worden. Dat gaat sneller en met minder fouten.

In Construction News van 17 februari staat in de rubriek ‘Computing’ een artikel, waarin het nut van bijzondere hardware zoals de TouchPC wordt betwijfeld. Het is wel waar, dat stevige hardware tegen een stootje kan, maar die hardware is dan ook vele malen duurder dan gewone hardware. Als er slechts nu en dan een computer verloren gaat, kan het goedkoper zijn om

hardware aan te schaffen die eigenlijk bedoeld is voor gebruik op kantoor.

Het Britse ingenieursbureau Atkins bijvoorbeeld heeft gewone ‘palmtops’ in het veld (een ‘palmtop’ is een computer die in de ene hand vastgehouden kan worden, terwijl met de andere hand gegevens ingevoerd worden). Een ‘palmtop’ die niet in het bijzonder voor ruw gebruik bedoeld is, is de Psion Series 3. Ook voor dit apparaat bestaat software voor het ter plekke invoeren van meetgegevens voor CAD-programma’s. Een voorbeeld van zulke software is

Survey Master Graphique van Surveying Technology Ltd. te Metropolitan Wharf, Wapping Wall, Londen. De ingevoerde data ke eenvoudig uitgewisseld worden met AutoCad op de pc.

De Psion is echter geen apparaat om te laten vallen, zoals de vertegenwoordiger van Data Plan & Measured Surveys tijdens CICE met de TouchPC demonstreerde.

Recent ontwikkelde software van Data Plan & Measured Surveys op de TouchPC.

Reageer op dit artikel