nieuws

Betonstaalverwerking gaat instroom veilig stellen

bouwbreed

Sinds een half jaar beschikt de betonbouw in Nederland over een eigen opleidingscentrum; de voormalige regionale vestiging van de Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf (SVB) in Mierlo. Het samenwerkingsverband voor betonstaalverwerkers neemt hier een belangrijke plaats in.

Op 1 maart worden de deuren van het eerste samenwerkingsverband voor onderaannemers, de Nederlandse Stichting voor Praktijkopleiding Betonstaalverwerking (NSPB), officieel geopend.

De NSPB is echter, aldus coordinator Stan Schoenmakers, al drie maanden operationeel.

De oprichting van een professioneel opleidingscentrum voor de betonstaalverwerking heeft vooral te maken met het dreigende verdwijnende vakmanschap in de branche.

Volgens voorzitter N. Braas van het Verbond Ondernemers Gespecialiseerde Aannemers (VOGA) bedraagt de uitstroom in de bedrijfstak als gevolg van vergrijzing momenteel zo’n 5 tot 10 procent.

Handen ineen

De instroom blijft echter steken op zo’n 3 procent. “In totaal zijn er zo’n 4000 mensen in deze branche werkzaam, verdeelt over 325 bedrijven. Om de instroom voor de toekomst veilig te stellen hebben we de handen ineen geslagen. Het samenwerkingsverband telt nu al 34 lidbedrijven en 20 leerlingen. De doelstelling is om jaarlijks 100 leerlingen op te leiden”, aldus Braas. De leerlingen die kiezen voor de betonstaalverwerking zullen in lesblokken van enkele weken terecht ke in Mierlo, waar een intern verblijf mogelijk is. De theorie wordt met behulp van de streekscholen in de omgeving eveneens op het opleidingscomplex gegeven. De rest van het jaar krijgen de leerlingen een betaalde praktijkopleiding in het kader van het leerlingwezen bij een van de aangesloten bedrijven. Het samenwerkingsverband heeft ook plannen voor geven van bijscholingscursussen aan werknemers in de branche.

Twee scholingsdagen

Momenteel wordt er in deze bedrijfstak nog nauwelijks invulling gegeven aan scholingsartikel 35B, dat bepaalt dat werknemers recht hebben op twee scholingsdagen per jaar. Daarnaast overweegt de NSPB, aldus Schoenmakers, een cursus op te zetten voor adviesbureaus. “Betonstaalverwerkers krijgen steeds vaker te maken met moeilijk leesbare en uitvoerbare tekeningen. Een en ander is het gevolg van het feit dat het de technische tekenaars op de adviesbureaus vaak ontbreekt aan praktisch inzicht. Daarom willen we een cursus opzetten die deze tekenaars leert om bij het tekenen meer rekening te houden met de praktische uitvoering”, aldus Schoenmakers.

S. Schoenmakers, coordinator NSPB.

Reageer op dit artikel