nieuws

Woningbouw VS trekt aan

bouwbreed

De bouw van woningen in de Verenigde Staten trekt steeds verder aan. Het ministerie van Handel meldt bijvoorbeeld, dat in november 11,3% meer nieuwe eengezinswoningen zijn verkocht dan de maand daarvoor. Als de cijfers voor november het hele jaar zouden gelden, zouden er in 1993 contracten zijn getekend voor de verkoop van 807 000 huizen, het hoogste getal sinds 1986.

De jongste cijfers van F.W. Dodge bevestigen deze opwaartse trend. Volgens Dodge is de waarde van alle woningbouw bij elkaar met 6% gestegen in november naar $136,6 miljoen.

De stijging kwam vooral in de bouw van eengezinswoningen, de bouw van appartementen bleef op het niveau van oktober.

De maandelijkse Dodge Index is desondanks gedaald, van 106 in oktober, naar 105 in november. De voornaamste oorzaak is dat de andere bouw sectoren achter blijven.

De bouw van fabrieken en andere niet-residentiele poen daalde bijvoorbeeld met 7%. In oktober was begonnen met een aantal grote projecten in de fabrieksbouw, maar de activiteit zakte in november in. Verder werd minder gewerkt aan gevangenissen en transport faciliteiten.

Winkels

Winkels en winkelcentra daarentegen vertoonden een kleine opleving. Volgens Robert A. Murray, vice president economische zaken van Dodge, is zelfs het einde in zicht van de recessie in de bouw van kantoren. “De waarde van contracten in deze sector voor de eerste elf maanden van 1993 staat 3% hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden.”

Activiteiten in de non-building sector zakten in november met 7% als gevolg van een scherpe daling in de wisselvallige utiliteitsbouw.Maar openbare werken groeiden met 2%, vooral in de bouw van bruggen, riolen en watervoorziening. Voor zover het er nu naar uitziet zal 1993 alleen voor de niet-residentiele markt een teruggang te zien geven.

Woningbouw winnaar

Vergeleken met 1992 is tot en met november de waarde van de totale contracten met 2% gedaald naar $79,9 miljoen. Niet-bouw constructie steeg met 5% in die periode,naar $52,9 miljoen.

De grootste winnaar is de woningbouw, waar de totale contractwaarde voor de eerste elf maanden van 1993 met 10% steeg vergeleken met 1992, naar $111,9 miljoen.

Reageer op dit artikel