nieuws

Ontgronding deel Marspolder in Betuwe

bouwbreed Premium

Eindelijk kan met de ontgronding van een deel van de Marspolder in Lienden in de Betuwe worden begonnen. Al eind jaren zestig stond deze ontgronding op de wenslijst, maar verontruste gemeentenaren wisten haar telkens opnieuw tegen te houden hoewel de oppervlakte op papier steeds minder werd.

Nu denkt Zandexploitatiemaatschappij Havikerwaard, in de rug gesteund door een Kroonuitspraak echter in de loop van de zomer met de definitieve ontzanding te ke beginnen.

De oorspronkelijke ontgronding, die gesteund werd door de toenmalige GS van Gelderland, omvatte de hele polder. De klei was bestemd voor enkele Betuwse baksteenfabrieken (inmiddels vrijwel alle gesloten), het zand voor kalksteenfabrieken, een asfaltcentrale en een betonfabriek. Het plan is nooit uitgevoerd en het daarvoor gesloten samenwerkingsverband ontbonden.

Havikerwaard gaat nu een deel van de polder toch ontgronden. Aansluitend eraan zal uit een ander deel rond 450000 m3 zand worden gewonnen . Dit deel wil Havikerwaard overnemen van Delgromij.

Reageer op dit artikel