nieuws

Kamerlid wil opheldering over miljarden meevaller

bouwbreed

Het Tweede-Kamerlid Ybema (D66) wil van minister Kok opheldering over de meevaller van ongeveer f. 4 miljard op de rijksbegroting van vorig jaar, die op Oudejaarsdag bekend werd gemaakt.

Enkele weken geleden kondigde premier Lubbers aan dat de belastingdienst over 1993 f. 2,5 miljard extra zou binnenkrijgen. Daags daarna, tijdens het debat over de Najaarsnota, temperde Kok de verwachtingen. Hij verklaarde dat de meevaller voor het eind van het jaar zou ‘wegsmelten’ tot f. 1,5 miljard.

Ybema wil weten waarom de extra inkomsten plotseling zoveel hoger blijken uit te vallen. Kok moet ook aangeven waaruit het bedrag is samengesteld.

Voor zover de meevaller blijvend is, dient hij te worden benut voor het verlagen van de loon- en inkomstenbelasting in de eerste schijf, aldus het D66-kamerlid. Enkele maanden geleden sprak de Kamer in grote meerderheid al uit dat structurele meevallers gebruikt moeten worden om de lasten aan de onderkant van het loongebouw te verlagen, om zo de werkgelegenheid te bevorderen.

Het ministerie van Financien zei maandag nog geen idee te hebben waar de meevaller van f. 4 miljard vandaan komt.

D66 vindt, evenals de VVD, dat een deel van de meevaller gebruikt moet worden om de nood in het door wateroverlast getroffen Limburg te lenigen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels