nieuws

Geconcentreerde krachten vergen veel wapening

bouwbreed

Tussen Hoek van Holland en Maassluis, waar Bouwkombinatie Maeslant Kering de Stormvloedkering Nieuwe Waterweg aanlegt, wordt momenteel aan weerszijden van de drukke vaarroute gewerkt aan de constructie voor de bolscharnieren.

Een scharnierfundatie moet, als de kering operationeel is, een kracht van 316 MN veroorzaakt door het water via de sectordeur en vakwerkarmen overbrengen naar de ondergrond. De fundaties worden gemaakt van gewapend beton. De vorm is driehoekig, met een basis van 72 meter en een lengte, over de bisectrice, van 67,5 meter. Ze bestaan uit twee onderdelen: een taatsgedeelte waar de gietstalen taatsstoelen moeten komen voor het afvoeren van de krachten van de bol en een caissongedeelte, bestaande uit een vloer en kruisende wanden. Vooral in het taatsgedeelte wordt veel wapening aangebracht om de geconcentreerde krachten in het beton op de ke nemen.

Reageer op dit artikel