nieuws

Dat blijkt uit een onderzoek van de Ohio State Universiteit in de Verenigde Staten. Tot nu toe gingen wetenschappers er van uit dat dit verschijnsel in hoofdzaak te maken had met de verandering van het klimaat.

bouwbreed

Een niet onaanzienlijk deel van de stijging van de zeespiegel wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten, zoals irrigatie en ontbossing.

In het donderdag verschenen toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature schrijven de onderzoekers D. Sahagian, F. Schwartz en D. Jacobs dat de mens door zijn ingrijpen in de natuur verantwoordelijk is voor eenderde van de zeespiegelstijging. Dat is meer dan gedacht. Uit hun berekeningen blijkt dat het wateroppervlak van de oceanen jaarlijks met gemiddeld 1,75 millimeter omhoog gaat.

Dit wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de veranderingen in het klimaat, maar minstens 0,54 millimeter van deze stijging is het gevolg van menselijke activiteiten. Bevloeiing van het land waarvoor het benodigde water uit de ondergrondse lagen wordt gehaald, verandering in de stroming van rivieren en ontbossingen zijn er de oorzaak van dat steeds meer water direct de zee in stroomt. Normaal wordt het water lange tijd door het land vastgehouden. Alleen al de ontbossing in tropische gebieden is verantwoordelijk voor een stijging van de zeespiegel met gemiddeld 0,14 millimeter per jaar.

Reageer op dit artikel