nieuws

Dichte voegen brugdekken drukken onderhoudskosten

bouwbreed

Voegafdichtingen in brugdekken met het middel Baytec zorgen voor een afname van de onderhoudskosten. Dit vindt de fabrikant van Baytec, een polyuretaan op basis van elastomeren.

Het middel wordt geproduceerd door Bayer AG te Leverkusen in Duitsland. De waterafdichting van de voegen tussen het asfalt en de randen aan de zijkanten van het wegdek is bij bruggenbouw tot nu toe dikwijls een zwak punt.

Nu is dat echter, door toepassen van het afdichtingssysteem met Baytec, betrouwbaar uit te voeren. Daardoor zijn volgens Bayer de kosten van onderhoud van bruggen duidelijk lager ten opzichte van toe passing van kunststof-gemodificeerde bitumen in deze afdichtingen.

Bij de afdichtingsmethode met Baytec wordt een voeg op een afstand van 40 cm tot de rand in het asfalt gesneden. In dezelfde arbeidsgang wordt hierin op machinale wijze PUR-elastomeerdichtingsmassa gesproeid. Door zowel de voeg als het gedeelte boven de randen te sproeien wordt de goede afsluiting verkregen.

Het pur-systeem is oplosmiddel- en weekmakervrij. Het materiaal is in het gebied van -40 grC tot +110 grC elastisch en voorkomt, mits goed aangebracht, het indringen van vocht en agressieve stoffen. De afdichtingsmethode is geschikt voor het naadloos verbinden van: asfalt, beton en staal inclusief hoeken, kanten en aansluitingen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels