nieuws

Onstuimige groei door lage hypotheekrente

bouwbreed

De daling van de hypotheekrente in het laatste half jaar heeft geleid tot een onstuimige groei van vooral het aantal woninghypotheken. De rente daalde tussen het derde kwartaal van 1992 tot en met het eerste kwartaal van dit jaar van 9 procent naar 8,12 procent.

In maart bedroeg de hypotheekrente nog maar 7,89 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) registreerde in het eerste kwartaal 65000 nieuwe hypotheken, waarmee een bedrag van f. 15,5 miljard was gemoeid, 34,7 procent meer dan in het eerste kwartaal van 1992.

De stijging werd veroorzaakt door de groei van de woninghypotheken (+35 procent).

Het gemiddelde hypotheekbedrag is toegenomen van f. 140100 in de eerste drie maanden van 1992 tot f. 148400 in het eerste kwartaal van dit jaar. Het grootste aantal hypotheken werd afgesloten door particulieren, met als onderpand woonhuizen en combinaties van woonhuis en bedrijfspand (54450).

In totaal was daarmee een bedrag van f. 8,1 miljard mee gemoeid.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels