nieuws

Muzikale suggesties voor onder de kerstboom

bouwbreed Premium

Een echt kerstcadeau is een doosje met vier cd’s met 14 cantates van Johann Sebastian Bach. De werken zijn speciaal gecomponeerd voor de Advent- en Kersttijd. Het gaat hier om de befaamde, traditionele, maar o zo muzikale uitvoeringen onder leiding van Karl Richter. Deze dirigent had behalve over zijn Munchener Bach-Chor en Orchester de beschikking over een hele reeks befaamde solisten, onder wie Edith Mathis, Peter Schreier, Ernst Haefliger en de onovertroffen Dietrich Fischer-Dieskau.

Deze laatste kunt u ook horen in de solocantate ‘Ich habe genug’. Ik heb genoten van deze plaatjes, die in een zeer goedkope prijsklasse vallen, en zal, verspreid over het aanstaande jaar, ook de volgende delen graag vermelden. (Archiv 439 3692, vier cd’s) In een reeks die de complete symfonieen van Mozart zal gaan omvatten, heeft Archiv de vroege symfonieen uitgebracht.

Hieronder bevinden zich drie composities die in 1764 werden geschreven, toen Mozart achteneenhalf jaar was! Van een aantal werken op de vier cd’s, ongeveer een derde, staat niet onomstotelijk vast dat zij inderdaad van Mozart zijn, maar mogelijk van hem en zijn vader Leopold.

Het zeer befaamde ‘The English Concert’ onder leiding van Trevor Pinnock speelt deze stukken, wat betekent dat het hier om zo authentiek mogelijke uitvoeringen gaat in een kleine bezetting, ongeveer 25 vrouwen en mannen. De oude instrumenten zorgen voor een heel speciaal, glashelder klankbeeld, waardoor alles in de muziek heel goed te volgen is. Belangrijker is of er spontaan en met zin gespeeld wordt, maar daarover bestaat geen enkele twijfel. De snelle delen klinken vitaal en haarscherp, de langzame warm en charmant.

Voor Mozart-liefhebbers, en dat zijn er nogal wat, moeten deze schitterend opgenomen plaatjes een prachtig geschenk zijn. (Archiv 437 792-2, vier cd’s) Wie behalve iets sprankelends in zijn glas ook graag iets sprankelends voor zijn geest heeft, mag de nieuwe Decca-opname van Rossini’s La Cenerentola zeker niet onbeluisterd laten. Hoewel deze opera iets minder bekend is dan ‘de Barbier’, is ook dit werk een grote aaneenschakeling van uitbundige klanken, hier en daar afgewisseld met een beetje ernst.

Riccardo Chailly geeft met het Orchestra e coro del Teatro Communale di Bologna een werkelijk meesterlijke lezing van deze partituur en daar komt dan nog bij dat hij de beschikking heeft over een vocale bezetting die nauwelijks, waarschijnlijk helemaal niet, te overtreffen is. De titelrol wordt gezongen door Cecilia Bartoli, voor wie geen moeilijkheden lijken te bestaan.

Zij is ongetwijfeld een van de grootste zangtalenten van het ogenblik en beschikt behalve over een prachtige stem ook over een grote persoonlijkheid.

Haar interpretatie van Assepoester is zonder meer uniek. Fernanda Costa en Gloria Banditelli zijn haar boze zusters en ook deze dames ke niet alleen zingen, maar ook voortreffelijk een karakter uitbeelden. Dan horen we in deze opera maar liefst drie prachtige bassen, Alessandro Corbelli, Enzo Dara en Michele Pertusi, alle drie grote Rossini-zangers. William Matteuzzi is misschien de belangrijkste tenor in dit genre en dat is goed te horen aan zijn uitbeelding van Don Ramiro, de man die onmiddellijk plat gaat voor Cenerentola. Alles bij elkaar is deze uitgave een absoluut hoogtepunt van het hedendaagse belcanto dat -en dat kan dus ook bij klassieke muziek- een mens heel vrolijk maakt. (Decca 436 902-2, twee cd’s) Van de negen symfonieen van Gustav Mahler is de vierde de meest toegankelijke.

Het is een magisch werk met voor Mahler veel blijdschap, maar natuurlijk zijn er ook wolkjes aan de horizon. Met de Berliner Philharmoniker heeft Bernard Haitink deze symfonie opgenomen in zijn gestadig groeiende reeks (de nummers 1, 3, 5 en 6 zijn al eerder uitgebracht).

Ook deze keer is het beluisteren weer een indrukwekkende ervaring geweest, vooral van het onaards mooie adagio. In het laatste deel geeft Sylvia McNair met haar sopraan een argeloos, kinderlijk beeld van de hemelse vreugden. Ik vind dat iedereen met tenminste een beetje muzikaal gevoel deze muziek, en dan in zo’n prachtige uitvoering, gehoord moet hebben. (Philips 434 123-2) Het belangrijkste Engelse vioolconcert is dat van Edward Elgar. Hij had zelf jarenlang in diverse orkesten viool gespeeld en daarom vond hij het des te leuker om een concert voor een echte virtuoos te componeren. Het werk werd opgedragen aan de beroemde Fritz Kreisler, die ook de eerste uitvoering ervan gaf.

Op RCA is een nieuwe opname van dit vioolconcert verschenen met het Saint Louis Symphony Orchestra onder leiding van Leonard Slatkin met als solist Pinchas Zukerman. In een interview sprak Zukerman zijn grote bewondering voor Elgar’s compositie uit en noemde het stuk ‘een sensuele, hartstochtelijke muzikale reis’.

Solist en orkest geven een diepdoorleefde vertolking en dat Slatkin niet voor niets een grote naam heeft op het gebied van Engelse muziek (Vaughan Williams!) is ook nu weer overduidelijk. Overigens is het vioolconcert van Elgar een typisch voorbeeld van een muziekstuk dat pas na herhaalde malen beluisteren zijn echte schoonheid prijsgeeft. (RCA 09026 61672-2) Vorige maand was ik heel enthousiast over Marjana Lipovseks interpretatie van de Kindertotenlieder van Mahler. Deze keer zingt zij liederen van Johannes Brahms en ook deze moeilijke tak van muziek beheerst zij in zeer grote mate. Op een Sony-CD staan 22 liederen, grotendeels vrij zwaarmoedig van stemming, met aan het slot drie vrolijke volksliedjes.

Ik vind vooral de langzame stukken, waarin haar prachtige mezzo-sopraan zich helemaal openvouwt, schitterend.

Luistert u daarvoor naar het sfeervolle, ontroerende ‘Es traumte mir’. Lipovsek wordt aan de piano begeleid door Charles Spencer en in twee liederen door David Geringas op cello. (Sony SK 52490) En dan nog een plaatje met als titel ‘Christmas in Vienna. Op deze CD met Placido Domingo, Jose Carreras en Diana Ross kunt u een live-opname van 23 december 1992 beluisteren. Het drietal zingt alleen en met elkaar een reeks kerstliedjes in verschillende talen, hier en daar geassisteerd door een kinderkoor en begeleid door de Wiener Symphoniker. Als u geen al te grote purist bent, is dit een leuk plaatje voor wanneer de kaarsjes branden.

Ook verkrijgbaar op Laser Disc en VHS.

Ik heb vernomen dat dit concert op Kerstmis op de tv wordt uitgezonden. (Sony SK 53358) In mijn allerlaatste regels van dit jaar wil ik operafans nog even wijzen op de serie Grandi Voci van Decca. Voor ongeveer dertig gulden per goedgevulde cd kunt u luisteren naar de grootste stemmen van deze eeuw. Neem als proef op de som het plaatje met Dietrich Fischer-Dieskau die Mozart, Haydn, Verdi, Mahler, Schumann en Wagner zingt. Ik heb nog nooit een bariton gehoord die deze zanger evenaart, laat staan overtreft. (Decca 440 409-2) HANS VAN DER HORST Diana Ross Axel Zeininger Jose Carreras Axel Zeininger Dietrich Fischer-Dieskau

Reageer op dit artikel