nieuws

Eerste hergebruik van vervuilde Friese grond

bouwbreed Premium

Voor het eerst wordt in Friesland gereinigde grond hergebruikt bij een sanering. Vandaag wordt de eerste grond gestort in Dokkum. Op de plaats waar met minerale olie verontreinigde grond wordt afgegraven, gebruikt de provincie Friesland middels verbranding gereinigd ophoogzand voor de afwerking.

Deze grondruil betekent voor de provincie een financieel voordeel van enkele tienduizenden guldens. De financiele prikkel is vooralsnog de enige stimulans voor hergebruik van gesaneerde grond. De bedrijven die de grond reinigen zouden graag zien dat hergebruik bij sanering verplicht wordt.

De 5000 ton verontreinigde grond uit Dokkum wordt bij Ecotechniek BV in Utrecht middels verbranding schoon gemaakt. Ecotechniek levert ook de schone grond die weer in Dokkum gestort wordt. Dezelfde grond na reiniging is niet mogelijk; in Dokkum wordt kleigrond afgegraven terwijl voor de toekomstige bestemming afwerking met ophoogzand nodig is. Ecotechniek hoopt de Dokkumer kleigrond weer elders bij een sanering te hergebruiken.

De sanering in opdracht van provincie Friesland wordt gecoordineerd door NV Service Centrum Grondreiniging uit Utrecht. Aannemersbedrijf Terro BV uit Amsterdam is verantwoordelijk voor de uitvoering.

Reageer op dit artikel