nieuws

Bamboe kan op termijn deel houtmarkt vervangen

bouwbreed Premium

Er ontwikkelt zich een wereldwijd netwerk van partijen die bamboe op de bouwmarkt willen brengen. Bamboe kan volgens hen tropisch hout vervangen. Maar dat is echter nog niet op de korte termijn het geval.

Bamboe als bouwmateriaal heeft een aantal voordelen.

Het groeit snel, is licht van gewicht en sterk. Uit proeven is gebleken dat de sterkte van bamboe-platen (druksterkte, buigsterkte, treksterkte en hardheid langs en dwars) beter is dan die van houten planken die gewoonlijk voor eenzelfde doel gebruikt worden. Concreet voorbeeld is het gebruik van bamboe als vervanger voor houten truck-bodems in China.

De Bamboo Development Corporation (BDC) in Amsterdam wil bamboe introduceren als bouwmateriaal op de westerse markt. Hier kan het materiaal een deel van de houtmarkt vervangen. Vandaar ook dat het bedrijf zich begin december presenteert op de Houtbeurs in Utrecht. General-manager Maria Rigter: ‘Ik wil niet de indruk wekken dat bamboe volgend jaar al op grote schaal kan worden toegepast in de Nederlandse bouw. Een schatting van vijf tot tien jaar is realistischer. Het bamboe-po bevindt zich in het stadium van onderzoek naar pragmatische toepassingen.’

Binnen toepassing

Rigter presenteert op de Houtbeurs een aantal binnentoepassingen van bamboe: ‘Wij hebben bamboe-platen uit India geimporteerd en die uitgezet bij verschillende vakmensen. Het hout- en meubileringscollege in Rotterdam maakt proto-types van koffertjes met bamboe zijkanten en zuilen om bijvoorbeeld een plant op te zetten. Industrieel ontwerper Huub Loze laat een eigentijds ontwerp van dit bamboe design zien. Verder hebben wij contact met mensen van het Ecolonia-po voor duurzaam bouwen.’

Bamboe-platen ke binnen gebruikt worden als sierplaten, als vervanger van mooi triplex en multiplex in meubels, plafonds, panelen, prefab-wanden en deuren. De halffabrikaten moeten in het land van herkomst gemaakt worden omdat vervoer van de holle bamboestammen te duur is.

Buiten

De volgende stap is aan te tonen dat bamboe ook buiten toe te passen is. In contact met de bodem rot het snel. In landen waar bamboe inheems is, en men het ook voor woningbouw gebruikt, wordt het elke twee jaar vervangen. Geen realistische optie voor Nederland, en daarom doet BDC onderzoek naar de mogelijkheden om bamboe te verduurzamen. Verduurzaamde bamboepalen ke dan in de bouw gebruikt worden. Duidelijk is dat het verduurzamen in een zo vroeg mogelijk stadium moet plaatsvinden. Zo snel mogelijk na de kap, wanneer de hout- cellen de verduurzamer nog gemakkelijk opnemen.

Rigter ziet een ideale situatie van bamboe-plantages die duurzaam beheerd worden. De plaatselijke bevolking is (me de) eigenaar, verbouwt met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en verwerkt de planten tot halffabrikaten.

Delegatie

Begin 1994 vertrekt een delegatie van BDC-mensen naar India, Bangladesh en Indonesie om de lokale situatie te verkennen. Rigter: ‘We laten het precieze doel van onze reis nog afhangen van de berichten over mogelijke poen en financien. Ook Habitat, IUCN en Novib verzamelen gegevens over bamboe-verbouw die voor ons relevant zijn. Wij hebben inmiddels subsidie aangevraagd bij de Europese gemeenschap, en we doen mee aan de Dutch Award.’ Dutch Award is de Nederlandse prijs voor milieu- en ontwikkelingspoen. Hij wordt tweejaarlijks toegekend aan bedrijven die op bijzondere wijze rekening houden met milieu-aspecten in ontwikkelingspoen.

De prijs is ingesteld door de Orde van Nederlandse Raadgevende Ingenieurs (ONRI) en het ministerie van VROM.

Reageer op dit artikel