nieuws

Zandzuiger op weg naar Akkrum

bouwbreed Premium

Van Seumeren Holland uit De Meern transporteert vandaag de laatste onderdelen van de 233 ton zware cutterzuiger Aegir van Grou naar Akkrum. Daar zal de Aegir een 20 meter diepe put graven voor de bouw van een aquaduct in rijksweg 32 onder het riviertje de Boorne door. Ballast Nedam Baggeren haalde de cutterzuiger met twee eigen sleepboten van een werk bij IJmuiden en sleepte het gevaarte naar de kruising van het Prinses Margrietkanaal met rijksweg 32 bij Grouw. Daar werd de zuiger met twee 500-tons hijskranen in onderdelen overgezet op platformtrailers. Tegen het verkeer in ging het transport vervolgens over rijksweg 32 naar Akkrum. De bouwput voor het aquaduct bij Akkrum is inmiddels uitgegraven tot vier meter diepte.

Zodra de cutterzuiger eind deze week is gemonteerd, zal opdrachtgever Ballast Nedam Baggeren de bouwput vol water la ten stromen. Het afgraven tot twintig meter diepte zal uiterlijk maart volgend jaar zijn afgerond. In totaal zal de zuiger 350000 kubieke meter zand, leem en keileem weghalen. Het zand wordt weer gebruikt voor de aanleg van twee viaducten in rijksweg 32 bij Akkrum. De bouw van het aquaduct bij Akkrum vindt op vrijwel dezelfde manier plaats als die van het aquaduct bij Grou. Ook hier wordt eerst een polder gegraven, die vervolgens met zand en daarop folie wordt afgedekt en daarna drooggepompt. Het enige verschil is dat de betonnen constructie van het aquaduct bij Akkrum direct op zijn plaats kan worden gebouwd, terwijl de tunnelbuis bij Grou in een bouwput naast het Prinses Margrietkanaal werd gebouwd en later op zijn huidige plaats werd afgezonken. Het aquaduct bij Akkrum wordt in mei 1996 in gebruik genomen.

Reageer op dit artikel