nieuws

Weeber: regels Betonprijs herzien

bouwbreed

De regels voor de Betonprijs moeten worden herzien. Dat zei prof.ir. C. Weeber, voorzitter van de Bond Nederlandse Architecten (BNA) op de Betondag te Utrecht. ‘In de postmoderne tijd is beton niet zichtbaar’, lichtte Weeber toe.

‘Tot nu toe speelt bij de selectie voor de Betonprijs de zichtbaarheid een grote rol. Dat is duidelijk bij de villa te Vught, die de Betonprijs 1993 heeft gekregen. Het lijkt wel regel dat een zichtbare constructie voorwaarde is voor de prijs.

Dat beton er als beton uit moet zien, gaat in de huidige postmoderne tijd echter niet meer op.”

Weeber erkende dat in Nederland beton het symbool is voor de Moderne architectuur. ‘Bijna nergens neemt beton in de Moderne architectuur zon belangrijke plaats in. Staal, dat zestig jaar voorloopt op beton, heeft het hier moeilijk. Dat is anders in Duitsland, Engeland, de USA en Japan. In Japan komt beton alleen voor als bekleding van staal, bescherming tegen aardbevingen en brand.

Staal is daar als het ware een zelfdragende verloren bekisting.”

Het tijdperk van de Moderne architectuur is echter voorbij.

We leven in de tijd van het Postmodernisme, aldus Weeber. ‘In de Postmoderne architectuur is beton onzichtbaar.

Alle materialen hebben als het ware hun eigenschappen verloren.’ Zelfs als de constructie zichtbaar is, is zij niet als zodanig herkenbaar. ‘Gelet op deze ontwikkelingen in de architectuur mag de conclusie worden getrokken dat toekomstige jury’s voor de Betonprijs het niet eenvoudig krijgen. Wat is een voorbeeldige toepassing als je beton niet meer mag zien in de draagconstructie? De regels voor de Betonprijs zullen in de toekomst snel herschreven moeten worden’, aldus Weeber. Hij vond dat het de laatste keer moet zijn dat een villa zoals die te Vught een prijs krijgt. Dat geldt wat hem betreft overigens ook voor de Staalprijs.

Reageer op dit artikel