nieuws

Serie IMC minigravers wordt nu al uitgebreid

bouwbreed Premium

Het is pas enkele weken geleden dat Interparts Machines Corporation uit Ommen een ‘vernederlandste serie minigraafmachines introduceerde. Het betrof hier machines die gebouwd zijn door de Italiaanse fabrikant FAI, waar Komatsu inmiddels een aardige vinger in de pap heeft, naar wensen van de Nederlandse kopersmarkt. Deze machines worden hier onder de naam IMC op de markt gebracht met de toevoeging van het Italiaanse type-nummer. Overigens worden er op basis van deze label-constructie tevens schrankladers en knikladers op de markt gebracht.

Opvallend aan de huidige serie IMC minigraafmachines is het gat dat aanwezig is tussen de typen IMC 212 en IMC 222.

Vertaald in kilogrammen eigen massa is dat 1085 kg hetgeen voor dit soort bouwmaterieel vrij fors is.

Op de kortgeleden in het Italiaanse Verona gehouden bouwvakbeurs SAIE introduceerde FAI, binnen zijn serie minigraafmachines de typen 215 en 218.

Het eigen gewicht van de 215 bedraagt ca. 1500 kg en van de 218 is dit ca. 1700. Beide gewichten zijn inclusief canopy.

Qua gewichtsklasse completeren beide machines op uitstekende wijze deze serie minigraafmachines. Volgens adj.

dir. Hoogeveen van IMC ligt het voor de hand dat deze completering ook in Nederland via de ‘eigen’ IMC-machines zal worden doorgevoerd. De produktie van deze machines zal in het begin volgend jaar worden gestart.

Techniek

In beide machines wordt een drie cilinder Yanmar 3TN 72 dieselmotor met een cilinderinhoud van 879 cm3, als krachtbron ingebouwd. Bij het type 215 levert deze motor een maximaal vermogen van 18 pk bij 2800 omw/min. Bij de grotere 218 ligt het vermaximum vermogen op 20 pk bij 3000 omw/min. Qua hydrauliek zijn er weinig verschillen tussen beide machines met dien verstande dat de oliestroom bij de 215 33,7 ltr/min is terwijl dit bij de 218 40,9 ltr/min bedraagt. De werkdruk bij beide machines is 190 bar. Ook de rijsnelheid is gelijk: 2 km/uur.

Op het gebied van graafcapaciteiten heeft de 215 een reikwijdte van 3335 mm; een maximale graafdiepte van 1900 mm; een maximale reikwijdte vanuit het hart van de draaikraans van 3425 mm; een maximale storthoogte van 2335 mm. Het zwenkbereik van de graafarm is maximaal 1310 mm.

Bij het type 218 is de reikwijdte 3455 mm, de maximale graafdiepte 2155 mm; dede maximale reikwijdte vanuit het hart van de draaikrans 3590 mm en de maximale storthoogte 2470 mm. Het zwenkbereik van de graafarmis maximaal 1340 mm.

Reageer op dit artikel