nieuws

NCB: ‘crisisplan’ Belgie kost bouw 8000 banen

bouwbreed Premium

De Nationale Confederatie van het Bouwbedrijf (NCB) in Belgie heeft berekend, dat het zwaar omstreden ‘crisisplan’ van de centrum-linkse regering van premier Dehaene de bouw 8000 banen zal kosten. Daardoor zal de staat echter volgens de aannemersbond meer geld moeten uitgeven aan de sociale zekerheid dan dat zij binnenhaalt via de belastingen die deze banen opbrengen.

Bijzonder boos is deze beroepsorganisatie van de Belgische aannemers over de nieuwe btw-verhoging met een procent tot 20,5%. Het gaat om de tweede btw-verhoging in anderhalf jaar, aldus de NCB.

Als gevolg van de btw-verhoging en de komende daling van de koopkracht door de bevriezing van de lonen in 1995 en 1996, de extra belastingen en besparingen zal de woningproduktie met 500 huizen inkrimpen, zo heeft de NCB berekend. Dat gaat direct 1200 banen kosten en indirect nog eens 600 banen.

De forse belastingverhoging op onroerend goed zal rechtstreeks nog eens een verlies van 4000 arbeidsplaatsen geven en indirect ongeveer 1200 banen kosten, zo meent de aannemersbond. Supporters van het crisisplan, waartegen afgelopen vrijdag een algeme ne staking (ook in de bouw) werd gehouden die Belgie nagenoeg geheel plat legde, beloven intussen tienduizenden nieuwe banen.

Vooruitzichten

Mevrouw Miet Smet, minister van arbeid en partijgenote van de christen-democratische premier Dehaene, stelt de meeste nieuwe banen in het vooruitzicht. Zij komt aan 80000 tot 85000! Gouverneur Fons Verplaetse van de Nationale Bank, een persoonlijke vriend van Dehaene en eveneens behorend tot diens politieke bloedgroep, is heel wat bescheidener. Hij verwacht over een periode van vier jaar een nettoaangroei van 45000 banen ofwel 11250 nieuwe banen per jaar.

Verplaetse noemt het crisisplan ondanks dit toch wel magere vooruitzicht ‘zeer arbeids- en inflatievriendelijk’.

In de komende vijf jaar zal alleen al door het crisisplan de inflatie met 2% dalen. De invloed op de lonen is alsvolgt: een vermindering met 2,6 tot 3,2% in 1994 en een loonsvermindering van telkens 5 tot 6% in de jaren 1995 en 1996.

Verplaetse denkt dat het Belgische financieringstekort van 7% van het bruto nationaal inkomen (BNP) in 1995 tot 5% van het BNP zal dalen. De ‘Maastrichtnorm’ (Europese Unie-gemiddelde) voor toetreding tot de definitieve fase van de economische en monetaire unie (EMU) bedraagt 3% van het BNP.

Reageer op dit artikel